Nauka

SANU se oprašta od akademika Dejana B. Popovića: Njegov britak um, razboritost i darovitost bili su pokretač kolegama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/10/2021

-

13:59

SANU se oprašta od akademika Dejana B. Popovića: Njegov britak um, razboritost i darovitost bili su pokretač kolegama
Dejan B. Popović - Copyright SANU

veličina teksta

Aa Aa

Akademik Dejan B. Popović preminuo je danas u Beogradu u 71. godini života, posle duge i teške bolesti, saopštila je Srpska akademija nauka i umetnosti.

Popović je bio sekretar Odeljenja tehničkih nauka SANU, a poseban doprinos ostvario je u oblasti biomedicinskog inženjerstva i robotike.

"Njegov britak um, razboritost i darovitost bili su pokretač kolegama, istraživačima, studentima i svima koji su imali čast da ga upoznaju, a spremnost da sasluša i uputi pravu reč bila je svima pouzdani oslonac", stoji u saopštenju SANU.

Akademik Popović diplomirao je (1974), magistrirao (1977) i doktorirao (1982) na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a na istom fakultetu je izabran u zvanje redovnog profesora 1995. godine. Bio je profesor za oblast rehabilitaciono inženjerstvo na Univerzitetu Alborg u Danskoj, od 1999. do 2014, a potom je, od 2015. godine, na istom univerzitetu izabran za profesora emeritusa.

Za dopisnog člana Srpske akademije nauke i umetnosti izabran je 2009, a za redovnog 2015. godine.

Bio je redovni član Akademije inženjerskih nauka Srbije (AINS) i inostrani član Slovenačke akademije znanosti i umetnosti (SAZU). Pored toga, akademik Popović je bio predsednik Društva za ETRAN, kao i član brojnih međunarodnih stručnih udruženja.

Akademik Dejan B. Popović je dobitnik brojnih nagrada i priznanja među kojima se ističu ona za najbolji rad na IFAC Conference on Control in Biomedical Engineering, Galveston, Teksas, SAD, 1992; zatim Discobolos, za najbolje ICT rešenje u medicini, 1998. godine, i Nagrada za patente Evropskog udruženja za patente, sa Aleksandrom Vegom, 2015.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin