Nauka

Velika solarna oluja mogla bi danas da pogodi Zemlju i izazove probleme na elektromreži u određenim delovima sveta

Komentari

Autor: Skynews

12/10/2021

-

16:33

Velika solarna oluja mogla bi danas da pogodi Zemlju i izazove probleme na elektromreži u određenim delovima sveta
Velika solarna oluja mogla bi danas da pogodi Zemlju i izazove probleme na elektromreži u određenim delovima sveta - Copyright AP Photo/NASA, File

veličina teksta

Aa Aa

U upozorenju koje je izdala američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA), navodi se da bi geomagnetna oluja mogla izazvati fluktuacije u električnoj mreži visokog napona na velikoj geografskoj širini.

Očekuje se da će ogromna solarna baklja danas pogoditi Zemlju, potencijalno dovesti do remećenja elektroenergetske mreže i učiniti sa Severno svetlo bude prisutno južnije, tačnije iznad neba Njujorka.

Takozvani bljesak, zvanično poznat kao izbacivanje koronalne mase (CME) primećen je u subotu na strani Sunca koja je okrenuta direktno prema našoj planeti i dešava se baš kada ulazimo u period povećane solarne aktivnosti, prenosi Sky News.

NOAA je dodala da bi i sateliti mogli biti pogođeni, te prikazivati ati "nepravilnosti u orijentaciji", što znači da bi ih kontrola na Zemlji morala preusmeriti. Osim toga, moguće je da bi mogla da nanese štetu svemirskim letelicama.

Geomagnetska oluja mogla bi doseći kategoriju G2 koja je umereno jaka, prema klasifikaciji agencije.

Iako će ova oluja biti realtivno slaba, planeta nije spremna za neku jaču oluju.

Podsetimo, zbog jačine oluje u Njujorku 15. maja 1921. godine, izbilo je više požara u prostorijama za kontrolu električne energije i telegrafa u nekoliko delova sveta, uključujući SAD i Veliku Britaniju.

 

Komentari (0)

Magazin