Nauka

Potencijalno opasan asteroid, veći od Ajfelove kule, uskoro će proći blizu Zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

05/12/2021

-

21:21

Potencijalno opasan asteroid, veći od Ajfelove kule, uskoro će proći blizu Zemlje
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ogroman "potencijalno opasan" asteroid, veći od Ajfelove kule, ući će 11. decembra u Zemljinu orbitu, saopštila je Američka svemirska agencija NASA. Asteroid u obliku jajeta nazvan "4660 Nerej", dugačak 330 metara, ući će u Zemljinu orbitu brzinom od 23.700 kilometara na čas.

Očekuje se da će asteroid proći na izvesnoj udaljenosti pored Zemlje, ali će ipak biti bliže nego što je neki asteroid bio u poslednjih 20 godina. Nerej, nazvan po staro-grčkom morskom bogu, najstarijem sinu personifikacije Zemlje, boginje Geje, biće udaljen oko 3,86 miliona kilometara, što je oko 10 puta više od udaljenosti između Zemlje i Meseca, piše portal "Lajv sajens".

Iako zvuči kao veoma velika razdaljina, to je prema kosmičkim standardima, na korak od naše planete. NASA označava svaki svemirski objekat koji se nalazi u krugu od 193 miliona kilometara od Zemlje kao "objekat u blizini Zemlje", a svaki objekat koji se brzo kreće unutar sedam i po miliona kilometara, kao "potencijalno opasan".

Astronomi pažljivo prate tako označeni objekat, tražeći bilo kakvo odstupanje od predviđene putanje, koje bi ih moglo dovesti na kurs Zemljine putanje i eventualnog sudara. Prema predviđanjima NASA, Nerej će se sledeći put približiti Zemlji 2. marta 2031, zatim novembra 2050. i 14. februara 2060. godine, kada bi mogao prići na blizinu od skoro 1,2 miliona kilometara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin