Nauka

Od pete godine je maštao o tome, Bezos tvrdi da sa bratom sledećeg meseca leti u svemir

Komentari

Autor: M. M.

07/06/2021

-

22:08

Od pete godine je maštao o tome, Bezos tvrdi da sa bratom sledećeg meseca leti u svemir
Od pete godine je maštao o tome, Bezos tvrdi da sa bratom sledećeg meseca leti u svemir - Copyright Tanjug AP/John Locher

veličina teksta

Aa Aa

Osnivač Amazona Džef Bezos leteće u svemir sledećeg meseca sa svojim bratom u raketi "Nju Šepard" kompanije Blu Origin, saopštio je ovaj milijarder.

"Još kada sam bio petogodišnjak sanjao sam o putovanju u svemir i 20. jula ću krenuti na taj put sa svojim bratom", saopštio je Bezos na Instagramu.

Braći Bezos će se na letu pridružiti i pobednik javne licitacije, prenosi američka TV mreža CNBC.

Nedavno je Blu Origin, privatna Bezosova kompanija, zatvorila prvi krug prijava u kojoj je stiglo više od 5.200 ponuda iz 136 zemalja, saopštila je firma, ali nije objavila više detalja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos)

Trenutno najveća ponuda u drugoj rundi prijava za let iznosi 2,8 miliona dolara, navodi se na sajtu kompanije.

Sistem svemirske letelice "Nju Šepard", odnosno raketa koja nosi kapsulu do ivice svemira, izvela je do sada više od deset uspešnih probnih letova bez putnika.

Raketa i kapsula su dizajnirane tako da mogu da prevezu šest putnika na visinu iznad 100 kilometara.

Datum 20. jul poklapa se sa obeležavanjem 52. godišnjice od sletanja misije "Apolo 11" na površinu Meseca.

Bezos pre Maska 

Ako sve bude išlo po planu, Bezos - najbogatiji čovek na svetu sa bogatstvom koje se procenjuje na 187 milijardi dolara - biće prvi od svemirskih milijardera koji će doživeti vožnju raketnom tehnologijom u koju je uložio milione.

Ni Ilon Musk, čiji Spejs Iks pravi rakete dovoljno moćne da napuste orbitu Zemlje, nije najavio planove za komercijalna putovanje u svemir. 

Jedini konkurent Blu Originu je svemirska kompanija Virdžin Galaktik britanskog milijardera Ričharda Bransona, koji planira letove u svemir za bogate tragatelje za uzbuđenjem. Branson već dugo govori da će biti među prvim putnicima u avionu raketnog motora Virdžin Galaktik, ali očekuje se da se taj let dogodi kasnije ove godine 

Tanjug/AP/Blue Origin

 

Pored Nju Šeparda, Blue Origin takođe radi na razvoju rakete Nju Glen, za koju se kompanija nada da će se koristiti za slanje američke vlade i komercijalnih satelita u orbitu, kao i za potencijalna putovanja u svemir. Blu Origin se takođe nadao da će biti uključen u plan NASA za povratak ljudi na Mesec do 2024. godine, mada ga je u tom preduhitrio Maskov Spejs Iks. 

Bezos je Blue Origin nazvao "najvažnijim poslom koji radi", iako ranije nije otvoreno govorio da li bi lično želeo da putuje u svemir. 

"Svemir me zanima jer sam strastven prema njemu. Proučavao sam ga i razmišljao o tome još kao petogodišnji dečak - ali to nije razlog zašto se bavim ovim poslom. Bavim se ovim poslom, jer verujem da ako to ne učinimo, na kraju će sve ostati samo na pukoj priči i razgovorima, što smatram vrlo demorališućim", rekao je Bezos.

Komentari (0)

Magazin