Nauka

Kompanija Space X lansirala raketu Falkon 9

Komentari

Autor: FoNet

21/04/2022

-

23:40

Kompanija Space X lansirala raketu Falkon 9
Tanjug/AP/John Raoux - Copyright Tanjug/AP/John Raoux

veličina teksta

Aa Aa

Kalifornijska kompanija SpaceX američkog milijardera Ilona Maska lansirala je danas, iz Svemirskog centra "Kenedi" na Floridi, 15. po redu raketu Falkon 9 sa još 53 mini satelita za svoju orbitalnu internet mrežu Starlink Group 4-14.

Današnja misija Falkona 9 povećala je ukupan broj lansiranih Starlink satelita na oko 2.353, a raketa je izvršila i uspešno sletanje, prenose američki mediji.

Reč je o 12. poletanju Falkona 9, čije je ostvaren rekord ponovne upotrebe SpaceX-a postavljen prošlog meseca na drugom Starlink lansiranju.

Navodi se da ovo verovatno neće biti poslednji let ovog bustera, koji se, osam i po minuta po lanisranju, radi sigurnog sletanja, spustio na dron SpaceX Just Read The Instructions, stacioniran u Atlantskom okeanu kod obale Floride.

Starlink pruža uslugu satelitskog pristupa internetu i planirano je da ima više od 12.000 malih satelita u niskoj orbiti Zemlje, koji rade u konstelaciji sa zemaljskim primopredajnicima.

Maskova kompanija namerava da neke od satelita proda za vojne, naučne ili istraživačke svrhe, najavljivano je u američkim medijima u periodu pripreme ovog projekta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin