Nauka

Solarna oluja pomerila severno svetlo na jug: Ples aurore vidljiv u mnogim delovima Zemlje

Komentari

Autor: AP

24/04/2023

-

23:28

Solarna oluja pomerila severno svetlo na jug: Ples aurore vidljiv u mnogim delovima Zemlje
Tanjug AP/Dmitri Lovetsky - Copyright Tanjug AP/Dmitri Lovetsky

veličina teksta

Aa Aa

Intenzivna solarna oluja doprinela je tome da severno svetlo obasja nebo nebo južnije negošto je to uobičajeno, piše AP

Eksplozija supervrućeg materijala sa Sunca krajem prošle nedelje bacila je užarene gasove poznate kao plazma ka Zemlji brzinom od skoro tri miliona kilometara na čas, saopštila je u ponedeljak Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA).

Zemlja je osetila najveći deo oluje u nedelju, prema NOAA, a prognostičari su upozorili operatere elektrana i svemirskih letelica na potencijalne poremećaje.

Aurore su prijavljene širom delova Evrope i Azije. U SAD, posmatrači neba posmatrali su prizore iz Viskonsina, države Vašington, Kolorada, Kalifornije, Novog Meksika, pa čak i Arizone - uglavnom crvenkasti sjaj umesto tipičnog zelenog svetlucanja.

Tanjug AP/Sarah Kloepping/The Post-Crescent via AP

 

 

"Što je severnije, to svetlosne zavese kreiraju bolju predstavu jer čestice pod energijom stupaju u interakciju sa atmosferom bliže Zemlji. Što je južnije, zakrivljenost Zemlje prekida najsjajnije scene dok čestice interaguju više u atmosferi", kaže Bil Murtag, koordinator programa u NOAA centru za predviđanje vremenskih prilika u Boulderu, u Koloradu.

Murtag kaže da ga je svetlosno zagađenje u Bolderu sprečilo da vidi aurore u nedelju uveče. Ali moglo bi biti više mogućnosti kako se solarni ciklus povećava.

Ovo je bila treća teška geomagnetna oluja od početka aktuelnog 11-godišnjeg solarnog ciklusa 2019. godine, prema NOAA. Agencija očekuje da će ciklus dostići vrhunac 2024. godine.

 

Komentari (0)

Magazin