Nauka

Večeras kiša meteora: Velike saobraćajne gužve ka Avali, zauzimaju se mesta za posmatranje nebeskog spektakla

Komentari

Autor: Space, BBC, Universe Today/T.T.

12/08/2023

-

22:14

Večeras kiša meteora: Velike saobraćajne gužve ka Avali, zauzimaju se mesta za posmatranje nebeskog spektakla
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sudeći po kilometarskoj koloni koja se proteže do vrha Avale, čini da je sve više ljubitelja astronomije koje večeras očekuje prava poslastica kada meteorska kiša Perseida osvetli nebo.

Naime, Javno preduzeće "Emisiona tehnika i veze" večeras organizuje posmatranje kiše meteora na kompleksu Avalskog tornja od 21 čas do ponoći. Sa platoa ispod tornja biće moguće posmatranje teleskopom, ali i golim okom iz ležećeg položaja, zbog čega se posetioci pozivaju da sa sobom ponesu ćebe ili podlogu na kojoj će ležati. Takođe, obezbeđeno je i stručno vođenje predstavnika Astronomskog društva "Ruđer Bošković", a kako se navodi u saopštenju ulaz je besplatan.

Euronews Srbija/Ana Mihaljčić

Kilometarska kolona ka Avali

Fenomen koji će svoj vrhunac doživeti večeras, prikazuje desetina meteora na sat, nastalih kada krhotine komete 109P/Swift-Tuttle uđu u Zemljinu atmosferu i sagore. Inače, u pitanju je kometa koja je na svojoj 133-godišnjoj orbiti oko Sunca. Kometa se trenutno kreće ka afelu (tački na kojoj je zemlja najdalja od Sunca) i neće ponovo stići do perihela (tačke na kojoj je zemlja najbliža Suncu) do 2126. godine.

Ove godine pak, zvezde padalice biće najvidljivije u noći 12. avgusta, pa sve do ranih jutarnjih časova 13. avgusta. Štaviše, u ovom periodu moglo bi da bude vidljivo i do 100 meteora u jednom satu.

Osim toga, 2023. godina posebno pogoduje kiši meteora, pre svega zato što je Mesec - koji zbog svoje svetlosti kvari vidljivost, na većoj udaljenosti.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Meteori - koji nekada mogu biti mali kao zrno peska, ulaze u zemljinu atmosferu brzinom od 215 hiljada kilometara na sat i zagrevaju se, što dovodi do blistavih bljeskova koji se mogu videti golim okom. Plamteći ostaci ne predstavljaju nikakvu opasnost po život na Zemlji.

Inače, kiša meteora Perseida nosi ovo ime jer se veruje da meteori potiču iz sazvežđa Persej, nazvanog po liku iz grčke mitologije.

Prirodni fenomen dešava se svake godine u slično vreme - u julu i avgustu, a veruje se da je uočljiviji na severnoj hemisferi. Najbolji pogled biće upravo iz istočne Evrope i centralne Azije pred zoru.

Pratite uživo ovogodišnju kišu meteora

Tanjug/AP/Francisco Seco

 

Projekat "Virtuelni teleskop" pružiće svima priliku da uživaju u ovogodišnjoj kiši meteora, posebno onima koji žive u delovima sveta gde vremenski uslovi ne dozvoljavaju posmatranje zvezda padalica.

"Pratićemo kišu meteora Perseidi, delićemo je uživo u noći njenog vrhunca", navodi osnivač projekta "Virtual Telescope" i astronom Đanluka Masi za Space.com.

"Ove godine, uslovi na nebu će biti dobri, gotovo bez uplitanja mesečeve svetlosti. Snimaćemo sve iz našeg objekta u Mencijanu, u selu Marema, gde je možda i najtamnije nebo u Italiji", dodao je.

Besplatan online prenos počinje u 3.30 ujutru kada se očekuje vrhunac kiše meteora.

Prenos možete gledati direktno na veb stranici Virtual Telescope ili njihovom YouTube kanalu.

https://www.youtube.com/live/sD4tGzqUpLc?feature=share

 

 

 

 

Komentari (0)

Magazin