Poznati

Slučaj Depardje: Dok deo francuske javnosti brani glumca, drugi ga se odriču zbog niza skandala

Komentari

Autor: Euronews

02/01/2024

-

21:41

Slučaj Depardje: Dok deo francuske javnosti brani glumca, drugi ga se odriču zbog niza skandala
AP/Lionel Cironneau - Copyright AP/Lionel Cironneau

veličina teksta

Aa Aa

Samo nedelju dana nakon objavljivanja kolumne "Ne otkazujte Žerara Depardjea" u francuskom listu "Figaro", u znak podrške glumcu optuženom za silovanje i seksualni napad, više od 150 javnih ličnosti ogradilo se od njega.

Novine "Liberation" objavile su 1. januara tekst u kom stoji da se "u ime umetnosti neki staju u odbranu Žerara Depardjea, insinuirajući da bi njegov talenat trebalo štititi od kritika i čak pravdajući njegovo neprihvatljivo ponašanje". "Ništa od toga neće se raditi u naše ime", poručile su javne ličnosti, dodavši da "umetnost nije totem nedodirljivosti". 

Tekst su potpisali reditelji Monja Čokri i Tomas Žoli, komičari Ana Romanof i Gijom Moris, glumice Mjuriel Robin, Marilo Meri i Aleksandra Lami, kao i mnogi drugi.

"Mi ne napadamo nama dragu umetnost: naprotiv, želimo da je zaštitimo, čvrsto odbijajući da je koristimo kao izgovor za zloupotrebu moći, zlostavljanje i seksualno nasilje", stoji u objavi.

U reakciji javnih ličnosti ističe se i značaj pružanja podrške žrtvama seksizma i seksualnog nasilja, kao i to da je ključno da se prizna "hrabrost žrtava, koje se usude da uprkos stigmi i sumnji, osude zlostavljanje, od čega često nemaju nikakve koristi, a mogu sve da izgube". 

"Umetnost nikad ne treba da nas navede da skrenemo pogled sa patnji žrtava, bilo da su slavne ili anonimne, jer talenat ne opravdava kršenje granica i napad na integritet drugih", navodi se u objavi.

Povlačenje podrške

Više od pedeset javnih ličnosti ranije je iskazalo podršku Žeraru Depardjeu u pismu koje je objavio "Figaro", a među njima reditelj Bertrand Blijer, glumice Šarlot Rempling, Natali Baj, Karol Buke, Žak Veber, Pjer Rišar i Žerar Darmon, kao i Karla Bruni i Žak Dutron.

AP/Axel Schmidt

 

U njihovoj objavi ističe se da je "ovakav napad na Depardjea, napad na umetnost", a javnost se poziva da ne bojkotuje glumca.

Sada je, međutim, nekoliko potpisnika povuklo svoju podršku glumcu, jer se ispostavilo da je inicijator objave Janis Ezijadi, 32-godišnji komičar, koji piše za konzervativni magazin "Causeur".

Među njima je ugledni glumac Šarl Berlen, koji se na društvenim mrežama izvinio zbog svog postupka.

"Ne slažem se sa tim člankom u njegovoj celosti. Borim se svakodnevno protiv ekstremnih desničarskih ideja, koje promoviše taj autor i žalim zbog pristrasnosti ovog teksta. Razumem indignaciju koju je izazvao", rekao je Berlen. 

I Veber je istakao da je njegov potpis "mera njegovog slepila", prenosi Euronews.

U članku koji je kasnije objavio u Mediapartu, Veber je napisao: "Moj potpis bio je refleks prijateljstva. Potpisao sam u žurbi, pre nego što sam proverio činjenice. Da, potpisao sam zaboravljajući žrtve i sudbinu više hiljada žena širom sveta, koje pate zbog toga što se takve stvari predugo prihvataju".

On je takođe naveo da je njegov potpis bio "kao još jedno silovanje".

Šta je rekao Makron?

Francuski predsednik Emanuel Makron stao je na stranu filmske zvezde Žerara Depardjea i usprotivio se, kako je rekao, "hajci" koja se na njega vodi.

On se distancirao od zahteva francuske vlade da se glumcu oduzme najveće francusko odlikovanje, medalja Legije časti, posle optužbi za seksizam i seksualni napad, prenosi Politiko.

AP/Lionel Cironneau, Omar Havana

 

"Veliki sam obožavalac Žerara Depardjea, on je sjajan glumac... Pomogao je da se svet upozna sa našim velikim piscima, on čini Francusku ponosnom", rekao je lider Francuske tokom intervjua za TV kanal "Frans Senk" (France 5).

Prvi čovek Francuske i ranije je slično reagovao na optužbe za seksualni napad, piše "Politiko", pošto je posle optužbi za silovanje protiv bivšeg ministra Nikolu Iloa, rekao da bi prioritet trebalo da bude "efikasnost [pravosudnog] sistema" i da slučaj treba tretirati bez "pokretanja inkvizicije".

Njegovu odbranu Makrona žestoko su kritikovali ostali političari, kao i pripadnice feminističkih udruženja.

Gde je sada Depardje?

Depardje se poslednjih godina sučio sa nizom optužbi za seksizam i seksualno nasilje, koje je on negirao.

Posle nedavno objavljenog dokumentarca "Complement d'Enquete" na televiziji "Frans 2", u kome je Depardje izneo nepristojne komentare o ženama tokom svog putovanja u Severnu Koreju 2018. godine, francuska ministarka kulture je zatražila da mu se oduzme Legija časti.

U martu 2022. pariski sud je odlučio da će nastaviti istragu protiv dobitnika kanske nagrade nakon što ga je jedna glumica optužila za silovanje.

Rojters dodaje da se kasnije oglasila glumica Šarlot Arno, koja je rekla da je ona žena koja je optužila Depardjea, kao i da nije mogla da nastavi ćutanje o svemu što je doživela.

Od tada, više od 10 žena optužilo je Depardjea za seksualno nasilje, navodi Rojters.

Suočen sa nizom kontroverzi, Žerar Depardje navodno se "izolovao" u vili svog prijatelja u Belgiji. 

Njegova ćerka Žuli Depardje nedavno je branila svog oca, koji je prema njenim rečima, ima "slobodu govora" u svetu u kom se "više niko ne usuđuje da govori".

Takođe je potvrdila da je njen otac napustio Francusku i da praznike neće provesti sa svojom porodicom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin