Poznati

Pop zvezda Olivija Rodrigo razbesnela republikance: U državi u kojoj je abortus ilegalan delila pilule "za dan posle"

Komentari

Autor: Euronews

14/03/2024

-

22:21

Pop zvezda Olivija Rodrigo razbesnela republikance: U državi u kojoj je abortus ilegalan delila pilule "za dan posle"
Pop zvezda Olivija Rodrigo razbesnela republikance: U državi u kojoj je abortus ilegalan delila pilule "za dan posle" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američka pop zvezda Olivija Rodrigo trenutno je na svetskoj turneji, a tokom nastupa u američkoj državi Misuri koja je nedavno zabranila abortuse, organizovala je deljenje kontraceptivnih paketića posetiocima.

U njima su se, pored kondoma, nalazile i takozvane pilule "za dan posle", kao i informacije o tome kako neko može da abortira u Americi o trošku države.

Poznata i kao hitna kontracepcija, pilula "za dan posle" sadrži visoke količine progesterona i smatra se bezbednim sredstvom za sprečavanje začeća. Uzima se najkasnije 24 sata nakon nezaštićenog odnosa.

Zbog akcije Olivije Rodrigo republikanski senator Misurija Bil Ajgel izjavio je da pevačica treba da se "stidi".

"Kao otac ćerke, užasnut sam ovim. Olivija Rodrigo delila je medikament za prekid trudnoće na svom koncertu u Sent Luisu. To je sponzorisao 'Fond za abortuse Misurija'. Mnogi njeni fanovi su deca", naveo je senator, iako je poznato da se pilula "za dan posle" ne smatra abortivnim sredstvom.

Misuri je, inače, zabranio sve vidoeve abortusa 2022. godine, s izuzetkom slučajeva kada je ženin život ili fizičko zdravlje u opasnosti.

Republikanci takođe žele da ukinu finansiranje iz budžeta programa za planiranje porodice, koji se brinu o reproduktivnom zdravlju, sprovode preventivna testiranja na polno prenosive bolesti i dele kontraceptivna sredstva.

Olivija Rodrigo je istaknuta aktivistkinja, koja je podržala i novu inicijativu za reproduktivna prava "Fund 4 Good". Takođe je objavila da će deo zarade na ovoj turneji direktno proslediti američkoj Nacionalnoj mreži fondova za abortus.

Komentari (0)

Magazin