Poznati

Preminuo dizajner Roberto Kavali

Komentari

Autor: La Repubblica, Tanjug

12/04/2024

-

20:47

Preminuo dizajner Roberto Kavali
Roberto Kavali - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Modni dizajner Roberto Kavali preminuo je u Firenci u 83. godini nakon duge bolesti, piše portal La Republika. Iza sebe je ostavio šestoro dece, među kojima je i najmlađi Đorđo, star nešto više od godinu dana. 

Kavali je počeo da se bavi modi kao veoma mlad i 1970. godine stvorio je sopstveni brend koji se istakao svojom kreativnošću i velikim uticajem na modnim pistama, u velikoj meri koristeći vez i krzno. Brend je prodat 2015. godine kada se dizajner povukao iz javnog života.

''Dragi Roberto, možda više nisi fizički ovde sa nama, ali znam da ću uvek osećati tvoj duh sa sobom. Najveća mi je čast u karijeri bila da radim pod vašim nasleđem i stvarati za brend koji ste osnovali sa takvom vizijom i stilom'', saopštio je kreativni direktor kompanije ''Roberto Kavali'' Fausto Puljisi.

Saučešće je u ime kompanije izjavio i izvršni direktor ''Roberta Kavalija'' Serđo Acolari.

Kavali je osnovao svoj brend 1970-ih i razvio inovativni proces štampe na koži i teksasu, i izgradio originalni modni imidž služeči se smelim printovima sa životinjskim šarama i garderobom od džinsa ukrašenim dijamantima.

''Kopiram životinjsku odeću na ljudsku, jer želim da kopiram boga. Mislim da je bog fantastičan dizajner'', čuvena je Kavalijeva izjava.

Duge haljine sa prozirnim materijalima i izdašnim izrezima obeležile su dug period mode. Takođe je stvorio mladu liniju "Just Cavalli", lansiranu 1998. godine. 

Rođen je i odrastao u Firenci, gradu koji je voleo. Njegov deda Đuzepe Rosi, bio je poznati slikar, dok mu je oca Đorđa ubio Vermaht 1944. godine. Dizajner je rekao da je njegov poslednji sin dobio ime Đorđo upravo iz tog razloga.

Već neko vreme je bio bolestan i poslednjih nedelja njegovo stanje se pogoršavalo.

Komentari (0)

Magazin