Poznati

Kilijan Marfi: Bilo je potrebno malo ubeđivanja, ali sam Stejtamu "oteo" ulogu u "Birmingemskoj bandi"

Komentari

Autor: The Guardian

03/06/2021

-

22:07

Kilijan Marfi: Bilo je potrebno malo ubeđivanja, ali sam Stejtamu "oteo" ulogu u "Birmingemskoj bandi"
Kilijan Marfi: Bilo je potrebno malo ubeđivanja, ali sam Stejtamu "oteo" ulogu u "Birmingemskoj bandi" - Copyright EPA/NIGEL RODDIS

veličina teksta

Aa Aa

Zvezdu planetarno popularne serije "Birmingemska banda", Kilijana Marfija (Cillian Murphy), bioskopska publika na izmaku ovog proleća ima priliku da gleda u nastavku horor filma "Tiho mesto 2" ("A Quiet place II").

Gardijan je danas objavio razgovor sa irskim glumcem, koji je 25. maja napunio 45 godina, a zatekao ga je u Mančesteru, gde trenutno boravi jer snima šestu i ujedno poslednju sezonu pomenute "Birmingenske bande" ("Peaky Blinders"). 

Ova kostimirana krimi-drama postala je svojevrsni fenomen, radnja je smeštena u dvadesete godine prošlog veka, a u prvom planu je banda iz Birmingena predvođena Tomijem Šelbijem (Kilijan Marfi). Iako njegov pogled može da ubije, Šelbi ipak za svaki slučaj u rubu svoje kape nosi oštru britvicu...

profimedia

Snima se poslednji nastavak popularne serije

Ekipu čuvene bande, baš kao i filmski svet i brojne fanove nedavno je potresla vest o smrti Helen Mekrori, koja je bila Marfijeva najbliža partnerka u pomenutoj seriji, ali i zvezda filmova o Hariju Poteru.

"Bila je najdivnija glumica sa kojom sam ikad radio. Sve što je radila, činila je tako da to bude posebno. Imala je razumevanja za sve, jednostavno divna i zabavna, i divio sam se kako je uspevala da održava balans između karijere i porodice", kazao je Marfi u razgovoru za Gardijan.

Zapamti da sam glumac!

Inače, tvorac "Birmingenske bande", Stiven Najt, svoj izbor za glavnu ulogu sveo je na dva kandidata i naginjao je ka drugom, Džejsonu Stejtamu.  

"Bilo je potrebno malo ubeđivanja. U početku su možda postojale neke sumnje oko toga da li sam imao potrebnu građu, što razumem. Nisam fizički najimpozantnija osoba", govori Marfi za Gardijan.

A legenda kaže da je Najtu poslao poruku u kojoj je jednostavno rekao: "Zapamti da sam glumac!“ 

"To je kul priča", kroz osmeh govori novinaru Marfi i sa osmehom odbija da kaže da li je porukom zapravo hteo da kaže da Statam i nije glumac.

profimedia

Marfi: U početku su možda postojale neke sumnje oko toga da li sam imao potrebnu građu, što razumem...

Bioskopska publika, Marfija sada ima priliku da gleda u nastavku "Tihog mesta", a već prvim delom iz 2018. godine je glumac bio toliko impresioniran da je sastavio imejl pohvale zvezdi i režiseru Džonu Krasinskom. Ipak, nije imao dovoljno smelosti da pošalje poruku, jer se, kako je kazao, malo posramio.

"Verovao sam da će pomisliti da nešto želim, a ja zaista nisam", navodi glumačka zvezda.

Marfi je i ranije igrao u sličnom žanru, 2002. godine u "28 dana kasnije", filmu Denija Bojla koji počinje nezaboravnim scenama lutanja junaka sablasno pustim Londonom. Već tada je bilo primetno ko je istinska zvezda i ovog filma.

Glumac smatra da je njegov posao da služi konceptu filma najbolje što može.

Za tumačenje oca u "Tihom mestu", Marfija su inspirisala i dela Vitmana i Dikensonove, a tom alter egu su ga približi i Tom Vejts i Ostin Pauers. U svemu tome pomoglo mu je i to što je prethodno na pozorišnoj sceni sa Endijem Volšom (uz Kristofera Nolana, Volš je bio najčešći Marfijev saradnik, prim. aut.) igrao u adaptiranom delu Maksa Potera o ocu, koji podiže sinove posle smrti njihove majke, a njegove supruge.

"Bila je to jedna od najboljih stvari koje sam ikad uradio", kaže on i dodaje:

"Ali to me je uništilo. Tada sam imao 43 godine, a vaše telo ne ispunjava uvek vaše zahteve. Moje mi je govorilo: ’Molim te, prestani da skačeš po krevetu svako veče na sceni!’ Ta činjenica zajedno sa  emocionalnom traumom značilo je da nisam mogao da spavam, pa nisam odskočio onako kako bih to inače činio", dodaje glumac. 

Kao profesionalni glumac, Marfi je debitovao 1996. u dramatičnom i grozničavom ostvarenju "Disco Pigs", a potom je njegova karijera krenula munjevitim usponom.

Za mnoge, kao transrodni sanjar u potrazi za majkom, u filmu "Doručak na Plutonu", Marfi je prvi put pokazao sav svoj raskošan talenat, izuzetnu svestranost i širok spektar svojih glumačkih sposobnosti.

Kilijan, posebna životinja

Reditelj i koscenarista filma, Nil Džordan, nije bio siguran da li se ova uloga uopšte može igrati, pa je prvo obavio razne pripreme sa Marfijem. 

"Killijan je ovu ulogu učinio uverljivom. Shvatio sam da bi možda moglo da uspe ako imam nekoga poput njega, ko bi oživeo taj lik. Posle toga, stalno me je zvao i pitao: `Kada to radimo?` Na kraju me je nekako iscrpeo“,  izjavio je Džordan i zaključio da je Kilijan posebna životinja.

Na pitanje Gardijana, zašto je bio tako uporan da iznese ovu ulogu, Marfi kaže:

"Pomisao na rad sa Nilom je najveći razlog, a transformativni aspekt je bio veoma privlačan. Bio sam vrlo mlad. U tom periodu mnogo toga treba sebi da dokažete", govori Marfi.

"Nesvesnoj neposrednosti", koju je iskusio kao mladi glumac, teži ovih dana i navodi kako se dok je snimao "Dosco pigs" oseća neustrašivo. 

"Nisam ni znao koliko je dobar osećaj jer nisam imao sa čim da ga uporedim. Kako vreme prolazi misliš: `Još uvek nije to to.` Ono što kao umetnik uvek želim jeste da budem u trenutku", dodaje Marfi i navodi da je upravo to video kod Milisente Sajmonds, osamnaestogodišnje zvezde oba nastavka filma "Tiho mesto".

"Ona to poseduje. Pretpostavljam da to možete nazvati prisutnošću. Kako starite želite da se vratite tome -  trenutku u kom ne mislite kako ćete samo izgovoriti svoj deo, a ona će svoj. Jednostavno samo postojite", zaključuje on. 

Približan osećaj imao je dok je radio film Kena Louča "Vetar koji njiše ječam". 

"Tada sam glumeći najviše naučio o filmu. Ken postavlja takvo okruženje u kojem ne možete intelektualizirati. Sva istraživanja i pripreme su beskorisna ukoliko svakodnevno ne reagujete iskreno", objašnjava Kilijan.

"Birkingemska banda" i pet filmova koje je uradio sa Nolanom učinili su Marfija poznatim. Međutim on kaže da je tek počeo.

"Davno sam pročitao da je potrebno 30 godina da postanete dobar glumac. U ovom poslu sam četvrtinu veka tako da se nadam da se polako približavam tome", poručuje Marfi, koji će ovog leta sigurno biti i glavna atrakcija na međunarodnom festivalu u Mančesteru, gde će se prikazivati njegov novi film "All of This Unreal Time".

Komentari (0)

Magazin