Poznati

Umro Bi Džej Tomas, autor čuvenog hita "Raindrops Keep Fallin' on My Head"

Komentari

Autor: Entertainment Weekly

30/05/2021

-

10:32

Umro Bi Džej Tomas, autor čuvenog hita "Raindrops Keep Fallin' on My Head"
Umro Bi Džej Tomas, autor čuvenog hita "Raindrops Keep Fallin' on My Head" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bi Džej Tomas, petostruki dobitnik Gremija i član Dvorane slavnih, umro je u subotu od posledica komplikacija karcinoma pluća u svom domu u Teksasu. Imao je 78 godina. 

Slavni muzičar javno je progovorio o svojoj borbi sa bolešću u martu ove godine. 

"Samo želim da iskoristim ovu jedinstvenu priliku da zahvalim mojoj Gloriji, mojoj divnoj ženi i steni na koju se oslanjam 53 godine, mojoj porodici, prijateljima i fanovima", rekao je on tada. 

Tomas će ostati upamćen po pesmama "za sva vremena" kao što je "Raindrops Keep Fallin' on My Head", koja je osvojila Oskara za najbolju originalnu muziku, zatim,"Hooked on a Feeling", obradi "I'm So Lonesome I Could Cry" i "(Hey Won't You Play) Another Somebody Done Somebody Wrong Song".

Proglašen za jednog od 50 najizvođenijih muzičara starijih od pedeset godina prema izboru magazina Bilbord, Tomas je prodao više miliona albuma širom sveta, imao osam hitova na prvom mestu top lista i 26 singlova ubrojanih u deset najslušanijih. 

Odrastao je u Teksasu, gde su ga inspirisale kantri melodije, a pevao je i u lokalnoj crkvi. 

Kasnije se pridružio bendu Triumphs iz Hjustona. 

Slavu je stekao 1966. kada je objavio pesmu "I'm So Lonesome I Could Cry", koja je postala njegov prvi singl prodat u preko milion primeraka. Najznačajniji trenutak za njegovu karijeru bio je susret sa producentom Bertom Bakarakom, sa kojim je kasnije sarađivao na numeri "Raindrops Keep Fallin' on My Head". Popularna pesma postala je deo filma "Buč Kesidi i Sandens Kid" i donela mu članstvo u Dvorani slavnih. 

Iako se dugo borio sa bolestima zavisnosti, uspeo je da ih prevaziđe 1976. kada je postao posvećeni hrišćanin, a istovremeno je ušao u gospel žanr i objavio Gremijem nagrađen album "Home Where I Belong". To je bila prva gospel ploča prodata u preko milion primeraka. 

"Ja sam samo običan lik. Imao sam mnogo sreće. Živeo sam divan život, bio otac koji voli svoju decu, a sada sam i deda", napisao je on na svom sajtu. 

"Motivisan sam kao i svi učitelji i propovednici i majke i očevi da pomognem svojoj deci da odrastu sa karakterom i samopoštovanjem. Nadam se da to ne zvuči suviše grandiozno, ali se svodi na to. To je ono što sam pokušavao da uradim sa mojom muzikom najveći deo svog života", napisao je Tomas. 

Slavni muzičar biće sahranjen ana intimnoj ceremoniji, bez prisustva medija.  

Komentari (0)

Magazin