Poznati

Jork oduzeo titulu počasnog građanina princu Endrjuu

Komentari

Autor: Tanjug

28/04/2022

-

14:30

Jork oduzeo titulu počasnog građanina princu Endrjuu
Jork oduzeo titulu počasnog građanina princu Endrjuu - Copyright EPA/JULIEN WARNAND

veličina teksta

Aa Aa

Odbornici grada Jorka ukinuli su titulu počasnog građanina princu Endrjuu, koji je bio osumnjičen za seksualni napad.

"Nakon što mu je kraljica oduzela vojna zaduženja i kraljevsko pokroviteljstvo, verujemo da je ispravno ukloniti sve veze koje princ Endrju još uvek ima sa našim velikim gradom, a ukidanje ove počasne titule šalje pravu poruku da mi kao grad stojimo uz žrtve zlostavljanja", izjavio je odbornik Liberalnih demokrata koji je podneo ovaj predlog, prenosi Gardijan.

Na jučerašnjem vanrednom sastanku gradskog veća Jorka odbornici su pozvali Endrjua da se odrekne svoje titule vojvode od Jorka nakon njegovog građanskog sudskog postupka za seksualni napad koji je okončan vansudskim poravnanjem, navodi Gardijan.

Titulu vojvode od Jorka Endrjuu je dodelila njegova majka kraljica Elizabeta 1987. godine kao venčani poklon nakon njegovog venčanja sa Sarom Ferguson.

Martin Rovlej, konzervativni odbornik, predložio je da se učini sve da u budućnosti "niko ne dobije titulu počasnog građanina na osnovu prava koje je stekao rođenjem ili statusa koji uživa u zajednici".

U februaru je objavljeno da je princ rešio svoj slučaj sa Virdžinijom Džufri koja je tvrdila da ju je, kao sedamnaestogodišnjakinju, seksualno napao i da je u tome učestvovao i Džefri Epštajn.

Vansudsko poravnanje značilo je da Endrju nije priznao krivicu, ali je prinčevoj reputaciji naneta ogromna šteta.

U februaru je objavljeno da mu je kraljica oduzela vojne počasti i kraljevsko pokroviteljstvo, navodi britanski list.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin