Poznati

Suđenje Džonija Depa i Amber Herd: Zašto je glumac izgubio slučaj u Britaniji, a dobio u Americi

Komentari

Autor: BBC / Euronews Srbija

19/06/2022

-

09:32

Suđenje Džonija Depa i Amber Herd: Zašto je glumac izgubio slučaj u Britaniji, a dobio u Americi
Džoni Dep i Amber Herd - Copyright AP/Rich Fury

veličina teksta

Aa Aa

Džoni Dep nedavno je na sudu dobio slučaj za klevetu protiv svoje bivše supruge Amber Herd, ali je u sličnom postupku koji je vodio u Velikoj Britaniji pre dve godine, izgubio. 

Stručnjaci za pravo analizirali su ovaj neobičan primer, jer je prema ranijim procenama, delovalo da manje šanse za pobedu ima u Americi, nego u Velikoj Britaniji, ali je porota ipak procenila da ga je Herd oklevetala, kada je 2018. u svojoj kolumni za "Vašington post" pisala o sebi kao žrtvi porodičnog nasilja.

Mark Stivens, advokat za međunarodne medijske kuće, rekao je za BBC da se vrlo retko dešava da suštinski isti slučaj dobije različitu presudu sa dve strane okeana.

On smatra da je glavni faktor koji je uticao na pobedu Džonija Depa u Americi činjenica da mu je tamo sudila porota, dok je u Britaniji imao samo jednog sudiju.

"Amber Herd je prema javnom mnjenju izgubila na sudu, kao i pred porotom", rekao je advokat.

I na britanskom i na američkom suđenju Depovi advokati tvrdili su da Herd ne govori istinu i zasnovali slučaj na tome da je nasilan partner u vezi zapravo bila ona.

Stivens objašnjava da je to uobičajena taktika odbrane u takvim slučajevima: "poriči, napadni, zameni mesta žrtvi i napadaču", koja čak ima i svoju skraćenicu u jeziku advokature "Darvo".

Tanjug AP/Brendan Smialowski/Pool Photo via AP

 

Tako odbrana skreće pažnju sa pitanja da li je optuženi počinio zlostavljanje na pitanje da li se žrtvi može verovati.

"Oni poriču da su bilo šta uradili, poriču da su stvarni počinioci i napadaju kredibilitet osobe koja je tvrdila da je zlostavljana, a zatim obrću uloge žrtve i napadača", objašnjava Stivens.

Na britanskom suđenju u Depovoj tužbi protiv tabloida "Sun" koji ga je nazvao "batinašem žene", sudija je prepoznao tu strategiju i odbacio mnoge dokaze koji se nisu direktno ticali toga da li je Dep zlostavljao Herd ili nije, kaže advokat, 

"Advokati i sudije obično ne 'padaju' na to, ali je taktika vrlo, vrlo efikasna protiv porote", dodao je on.

Hejdli Frimen, novinarka lista Guardian koja je pratila oba slučaja, rekla je za BBC da je velika razlika i u tome što je suđenje imalo televizijski prenos, što je slučaj pretvorilo "gotovo u sportsku utakmicu".

Svaki preokret u suđenju gledali su milioni ljudi, od kojih su mnogi na društvenim mrežama izrazili podršku za Depa.

Na TikToku je hešteg "Pravda za Džonija Depa" (#justiceforjohnnydepp) dobio gotovo 19 milijardi pregleda. Porota je dobila instrukcije da ne čita o slučaju na internetu, ali im je dozvoljeno da nose telefone.

Tanjug AP/Brendan Smialowski/Pool Photo via AP

 

To je i razlog zbog kog advokatica Amber Herd smatra da ima osnovu za podnošenje žalbe na presudu. Međutim, nedavno su u emisiji "Good Morning America" Depovi advokati nagovestili da bi njihov klijent možda bio spreman i da odustane od odštete koju mu je porota dodelila u iznosu od 10,35 miliona dolara, u slučaju da i njegova bivša žena digne ruke od žalbe.

Podsećamo, porota suda u Virdžiniji presudila je u Depovu korist u slučaju tužbe za klevetu, koju je pokrenuo protiv Herd zato što je 2018. u jednoj kolumni objavljenoj u Vašington postu insinuirala da je prema njoj bio nasilan tokom braka.

Porota je odlučila da Herd mora Depu da plati 15 miliona dolara - 10 miliona dolara odštete i pet miliona dolara kaznene naknade, ali je sudija kasnije smanjila kaznenu naknadu na 350.000 dolara.

Iako je Amber Herd bivšem mužu uzvratila kontratužbom po više tačaka, porota je odlučila u njenu korist samo po jednoj od njih. Herd je presudom dobila dva miliona dolara na ime odštete, ali nije određena kaznena naknada.

Dep se sada suočava sa novim suđenjem - ovog puta za fizički napad na člana filmske ekipe na snimanju ostvarenja "Grad laži" u Los Anđelesu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin