Poznati

Glumica, inovator i inspiracija: Ko je bila Hedi Lamar o kojoj Džoni Dep peva u novoj pesmi

Komentari

Autor: Staša Rosić

15/06/2022

-

20:50

Glumica, inovator i inspiracija: Ko je bila Hedi Lamar o kojoj Džoni Dep peva u novoj pesmi
AP/Harold Filan - Copyright AP/Harold Filan

veličina teksta

Aa Aa

Hedi Lamar, jedna od najtraženijih glumica tridesetih i četrdesetih godina, važila je svojevremeno za najlepšu ženu na svetu. Otelotvorila je glavnu protagonistkinju u prvoj igranoj verziji "Snežane i sedam patuljaka", Dalilu u velikom hitu "Samson i Dalila" i glumila u prvom erotskom filmu u istoriji. Međutim, manje je poznato da je Lamar bila inovatorka, zahvaljujući čijim pronalascima su nastala neka od najznačajnijih tehnoloških dostignuća našeg vremena - od bežičnog interneta do blututa.

Upravo ona je inspirisala Džonija Depa da napiše svoju novu rok baladu - "This is a Song for Miss Hedy Lamarr" nakon burnog suđenja sa bivšom ženom Amber Herd.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Johnny Depp (@johnnydepp)

 

Hedi je rođena u Beču 1914. godine kao Hedvig Eva Kisler i kao jedinica svog oca direktora banke i zaljubljenika u inovacije, počela da se interesuje za funkcionisanje različitih mašina - od štamparske prese do automobila.

Imala je samo pet godina kada je rasklopila svoju muzičku kutiju, kako bi otkrila kako ona funkcioniše, a zahvaljujući majci pijanistkinji, počela je da izučava balet i klavir.

Međutim, roditelji nisu insistirali na njenom daljem školovanju, pa je u prvi plan došla njena lepota. Ona joj je donela prvu filmsku ulogu u nemačkom filmu "Novac na ulici" (Geld auf der Straβe) kada je imala samo šesnaest godina, a tri godine kasnije i najkontroverzniju rolu u svojoj karijeri - u filmu "Ekstaza".

ASSOCIATED PRESS

 

To je prvi nepornografski film u kom je prikazano nago žensko telo i snimljena scena orgazma, doduše s fokusom na lica glavnih protagonista.

Zbog pobune javnosti, prikazivanje filma u bioskopima je otkazano, a bez novih uloga, Hedi nije preostalo ništa drugo, nego da se uda i to za svog obožavaoca, dilera oružjem Frica Mendla.

Međutim, brak je bio kratkog daha. Ona je jednom prilikom rekla: "Znala sam da nikad ne mogu biti glumica, sve dok sam njegova žena. Bila sam kao stvar, neki umetnički predmet koji je morao biti čuvan i zaključan. Nisam imala um, ni svoj život".

Pored svega toga, Mendl je uprkos svom jevrejskom poreklu bio pristalica fašizma, čemu se Hedi svesrdno protivila i na posletku je rešila da ga napusti. 

Iskrala se iz kuće, nakon što je prethodno krišom sipala sedative služavki u piće, a zatim sa torbicom punom nakita pobegla u London.

Tamo je upoznala Luja B. Majera iz čuvenog MGM studija, koji joj je zagarantovao mesto u Holivudu, a njena lepota otvorila joj je sva vrata. Po njenom liku Volt Dizni je osmislio izgled Snežane u animiranom filmu "Snežana i sedam patuljaka" (kojoj je glas pozajmila Adrijana Kaseloti), a bila je i model za "Ženu mačku".

ASSOCIATED PRESS

 

Igrala je, između ostalog, u "Lady of the Tropics" (1939) uz Roberta Tejlora, vesternu "Petrolej" (1940) sa Klakrom Gejblom i "Samsonu i Dalili" (1949) uz Viktora Matjura, a navodno je bila prvi izbor producenta Hola Volisa za junakinju u filmu "Kazablanka", ali je na kraju ulogu dobila Ingrid Bergman.

Ipak, nije joj se naročito dopadao način života koji su vodile filmske zvezde. "Svaka devojka može da bude glamurozna", govorila je ona, "Sve što je potrebno je da mirno stojite i izgledate glupo".

Sve se promenilo kada je upoznala kompozitora Džordža Antejla, koji joj je omogućio da se vrati svojoj velikoj ljubavi - pronalascima.

Pronalasci Hedi Lamar

"Pričali smo kao dvoje inženjera o projektu. Nikad nisam osećao da razgovaram sa filmskom zvezdom, nego sa kolegom pronalazačem", rekao je jedno prilikom Antejl.

Oni su pokušavali da pronađu uređaj, koji bi sprečavao neprijateljske brodove da zaustavljaju signal za navođenje torpeda, a na posletku su smislili "tajni sistem komunikacija" koji je podrazumevao čestu promenu radio frekvencija, tako da ih neprijatelji nisu mogli protumačiti. Niko ne zna odakle je ideja potekla, ali Antejl je tvrdio da je Lamar osmislila dizajn, na osnovu kog je on zatim napravio praktični model.

Međutim, kada su svoj izum ponudili američkoj vojsci, oni su ih odbili, iako su kasnije prihvatili sisteme zasnovane upravo na njihovom otkriću. Lamar i Antejl patentirali su uređaj, ali nikada za njega nisu dobili bilo kakvu nadoknadu.

ASSOCIATED PRESS

 

Tek decenijama kasnije, njihov sistem postaće izuzetno važna tehnologija za obezbeđivanje kako vojnih komunikacija, tako i mobilnih telefona, a prijatelji pronalazači dobiće priznanje 1997. za Pionire na polju elektronike. Procenjuje se da bi njihov izum vredeo 30 milijardi dolara. 

Doprinos dobrobiti čovečanstva

Filmska karijera Hedi Lamar počela je da opada pedesetih, a poslednji film koji je snimila 1958. bio je "The Female Animal" sa Džejn Pauel.

Udavala se šest puta i imala je usvojenog sina iz drugog braka sa Džinom Markijem, kao i dvoje biološke dece.

U poznim godinama povukla se u Kaslberi, malo mesto u Floridi, gde je i umrla 19. januara 2000. godine u 86. godini života, a pred sam kraj života ostavila je izume koji nisu bili ništa manje značajni: fluorescentnu ogrlicu za pse, modifikaciju položaja krila supersoničnog Konkord aviona i novu vrstu štop-svetla.

Nakon njene smrti, njen smrt Entoni Loder rekao je da bi Hedi sigurno bila zadovoljna primenom njenih izuma.

"Volela bi da je pamte kao nekoga ko je doprineo dobrobiti čovečanstva", rekao je on.

Međunarodni dan pronalazača se u Evropi proslavlja 9. novembra, upravo na dan kada je rođena Hedi Lamar.

Komentari (0)

Magazin