Poznati

Vilijam Šatner: Moje putovanje u svemir trebalo je da bude proslava, a ja sam se osećao kao na sahrani

Komentari

Autor: Variety

11/10/2022

-

23:35

Vilijam Šatner: Moje putovanje u svemir trebalo je da bude proslava, a ja sam se osećao kao na sahrani
Vilijam Šatner: Moje putovanje u svemir trebalo je da bude proslava, a ja sam se osećao kao na sahrani - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Vilijam Šatner koji je u devedesetoj godini postao najstariji čovek koji je putovao na ivicu svemira, objavio je novu knjigu "Boldly Go: Reflections on a Life of Awe and Wonder" u kojoj se dotakao svog jedinstvenog iskustva.

"Moje putovanje u svemir trebalo je da bude proslava, a umesto toga osećao sam se kao na sahrani", napisao je Šatner u odlomku koji je objavio Variety.

"Volim misteriju svemira. Volim sva pitanja koja su nam se javila tokom više hiljada godina istraživanja i hipoteza... ali kada sam pogledao u suprotnom pravcu, u svemir, nije bilo misterije, nije bilo veličanstvenog strahopoštovanja... sve što sam video bila je smrt", napisao je Šatner.

Njegovo putovanje bilo je prenošeno uživo u oktobru prošle godine i glumac je tada bio do suza ganut onim što je doživeo.

"Svi na svetu treba da iskuse ovo. Jedna je stvar osetiti bestežinsko stanje, ali kada vidite plavetnilo koje se gubi i to crnilo iznad sebe... Vidite Majku Zemlju, plavetnilo i utehu, a onda tu tamu. Za mene je to bilo toliko dirljivo. Dao si mi najdublje iskustvo koje sam mogao da zamislim. Toliko sam ispunjen emocijama i nadam se da se nikada neću oporaviti od ovoga, da ovo nikad neću izgubiti", rekao je on Džefu Bezosu, vlasniku kompanije "Blu Oridžin" koji je ispratio i dočekao svemirske putnike.

U knjizi objašnjava da je zahvaljujući tom putovanju potpuno promenio svoja stanovišta.

"Sve što sam mislio bilo je pogrešno. Sve što sam očekivao da vidim bilo je pogrešno. Mislio sam da će putovanje u svemir biti ultimativna katarza te povezanosti koju sam tražio među svim živim bićima - da će to biti sledeći prelep korak u razumevanju sklada svemira. Ali otkrio sam da lepota nije tamo gore, nego ovde, sa svima nama. Kada sam to ostavio za sobom, to je moju vezu sa našom majušnom planetom učinilo još dubljom", napisao je Šatner.

On kaže da je susret sa bespućem svemira u njemu probudio tugu kakvu nikad ranije nije iskusio. 

"Svakog dana smo suočeni sa uništavanjem Zemlje od naših ruku: istrebljenjem životinjskih vrsta, flore i faune... njima je potrebno pet milijardi godina da evoluiraju i odjednom ih više ne vidimo, zbog mešanja čoveka. To me ispunjava jezom", naveo je glumac.

Podsećamo, Vilijam Šatner, zvezda serije "Zvezdane staze", 13. oktobra prošle godine postao je najstarija osoba koja je putovala u svemir, nakon što je zajedno sa ostatkom posade, danas bio u kratkom letu do ivice svemira suborbitalnom kapsulom kompanije "Blu Oridžin".

Glumac koji je igrao kapetana Džejmsa T. Kirka, Odri Pauers, podpresdednica "Blu Oridžina", Kris Bošuizen, jedan od osnivača satelitske kompanije "Planet" i Glen de Vri, direktor francuske softverske korporacije "Dessault Systems" lansirani su u kapsuli "New Shepard"  u Zapadnom Teksasu.

Svemirski putnici na kratko su iskusili bestežinsko stanje, kada je njihova letelica dostigla visinu od preko 100 kilometara, a imali su priliku da vide i zakrivljenje Zemlje kroz velike prozore na kapsuli.

Komentari (0)

Magazin