Poznati

Robert Dauni Džunior otkrio da mu je otac davao marihuanu kada je imao samo šest godina

Komentari

Autor: RTS

08/12/2022

-

09:11

Robert Dauni Džunior otkrio da mu je otac davao marihuanu kada je imao samo šest godina
Robert Dauni Džunior i Robert Dauni Stariji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Robert Dauni Džunior podelio je sa svetom mnoge detalje iz svog turbulentnog života sa slavnim ocem Robertom Daunijem Starijim u novom Netfliksovom dokumentarcu pod nazivom "Sr".

Planetarno popularni glumac, koji je jedno vreme važio za najplaćenijeg na svetu, veliki deo života proveo je u borbi sa bolestima zavisnosti, a u novom filmu otkriva da ga je u njih uvukao rođeni otac.

On je ispričao da je prvi put krišom probao vino kao šestogodišnjak tokom jedne pokeraške večeri koja je organizovana u njihovom stanu, a kada ga je Dauni Stariji ugledao, umesto da ga spreči, dodao mu je i džoint sa kanabisom i rekao mu da proba.

Godinama kasnije, priznao je kako je napravio "katastrofalnu, glupu grešku" dajući svom šestogodišnjem sinu drogu. Međutim, u novom dokumentarcu, koji se bavi likom i delom Roberta Daunija Starijeg, vidi se da je to samo bio prirodan sled događaja u njegovom haotičnom i neodgovornom roditeljskom pristupu.

profimedia

Robert Dauni Stariji

Kada mu nije davao narkotike, Dauni Stariji je sa svojim malim sinom često gledao filmove koji nikako nisu bili za decu, a kada je imao pet godina ga je čak i angažovao da glumi u nekoliko.

Život u domu Daunija podrazumevao je "odrastanje u porodici gde su se svi drogirali", priseća se Dauni Džunior.

Da li onda ikoga čudi što je glumac tako često bio na ivici života i smrti?

Baš to pitanje postavlja svom već ostarelom i bolesnom ocu u novom Netfliksovom dokumentarcu, koji je sniman tri godine, o njihovom burnom odnosu i njegovom bizarnom odrastanju.

Film otkriva brojne problematične stvari o glumcu koji je 1999. godine rekao sudiji, posle jednog od brojnih hapšenja, da je zahvaljujući svom ocu koji mu je davao drogu, postao zavisnik od svoje osme godine.

Svoju zavisnost od kokaina i heroina tada je opisao: "To je kao da imam sačmaricu u ustima, ja držim obarač i volim ukus metala od oružja".

Jula 2021. godine Dauni Stariji je preminuo u 86. godini od Parkinsonove bolesti. Uprkos tome što obojica gaje duboku ljubav jedan prema drugome, uloga koju je otac odigrao u problematičnom životu sina je veoma očigledna.

"Mislim da bi bilo neodgovorno da ne pričamo o uticaju na mene", kaže poznati glumac, na šta mu njegov otac, posramljen, odgovara: "Što bih voleo da propustim taj razgovor".

Mlađi od dvoje dece, Robert Dauni Mlađi rođen je na Menhetnu 1965. godine i odrastao u boemskoj četvrti Grinič Vilidža, gde je bio okružen drogom u kući.

profimedia

 

Njegovi roditelji su bili poklonici kontrakulture šezdesetih godina i pravili su andergraund filmove. Robertova majka glumila je u svim filmovima njegovog oca, a u jednom ostvarenju je igrala svih 12 ženskih likova.

Uprkos tome što je uticao na mnoge mlađe reditelje, filmovi Daunija Starijeg nikada nisu bili komercijalno uspešni, a porodica je živela skromno i u malom stanu.

U dokumentarcu je takođe prikazan kratki snimak iz 90-ih godina u kojem Dauni Stariji priznaje: 

"Mnogi od nas su mislili da bi bilo licemerno da naša deca ne učestvuju u pušenju marihuane i takvim stvarima. Bio je idiotski potez sa naše strane da delimo to sa decom. Samo sam srećan što je i dalje tu", rekao je glumac.

Upitan da li je brinuo da njegov sin možda neće preživeti, odgovorio je: "Mnogo puta".

Komentari (0)

Magazin