Poznati

Preminuo čuveni modni kreator Pako Raban

Komentari

Autor: Euronews

03/02/2023

-

15:06

Preminuo čuveni modni kreator Pako Raban
Pako Raban - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Čuveni modni kreator Pako Raban preminuo je u 88. godini u Portsalu u Francuskoj. Vest o njegovoj smrti potvrdila je španska grupa Puig, koja kontroliše modnu kuću Paco Rabanne.

Raban, koji je stekao međunarodnu slavu 1960-ih, povukao se iz mode 1999. i retko se pojavljivao u javnosti.

"Ko bi drugi mogao da natera moderne Parižanke da nose haljine od plastike i metala? Ali Pako Raban mogao je da zamisli miris koji se zvao 'Calandre' - ta reč inače znači gril-rešetka automobila - i da ga pretvori u ikonu moderne ženstvenosti", rekao je Hose Manuel Albesa, direktor Odeljenja za modu i lepotu kompanije Puig.

"Od drugih se razlikovao po tom radikalnom, buntovničkom duhu. Samo je jedan Raban. Njegova smrt nas još jednom podseća na njegov ogromni uticaj na savremenu modu. Duh koji i dalje živi u kući koja nosi njegovo ime", dodao je on.

Kompanija Puig oživela je uspavani brend 2011. godine na čelu sa indijskim dizajnerom Manišom Arorom. 

Francuz Žilijen Dosena na čelu je modne kuće od 2013. 

profimedia

 

Iako je najpoznatiji po metalnim kreacijama, Raban je prvu kolekciju napravio od plastike i predstavio je 1966. 

"12 nenosivih haljina od savremenih materijala" šokirala je francusku javnost, ali su Amerikanci bili oduševljeni.

Nošen duhom eksperimentisanja šezdesetih, Raban se sa plastike prebacio na metal, papir, dugmiće i krzno, oblačeći zvezde kao što su Mia Farou, Odri Hepbern i Džejn Fonda.

Iako njegove kreacije nisu bile tradicionalne, sebe je smatrao "klasičnim kreatorom". Ipak, kroz njegovu "svemirsku" estetiku, mnogi su ga videli kao vizionara i futuristu.

Iako ga neki znaju i po predviđanjima smaka sveta i Trećeg svetskog rata, najpoznatiji je ipak po parfemima, koji su među najprodavanijim u svetu. Dragocene bočice "Black XS", "Invictus", "Ultraviolet", "Million", "Olympea" i mnogih drugih parfema s njegovim potpisom našle su se u potrošačkim korpama miliona ljudi širom sveta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin