Poznati

Kralj Čarls Treći od majke Elizabete Druge nasledio dragulje vredne 600 miliona evra

Komentari

Autor: Tanjug

14/04/2023

-

15:03

Kralj Čarls Treći od majke Elizabete Druge nasledio dragulje vredne 600 miliona evra
Kraljica Elizabeta Druga 70. jubilej - Copyright Tanjug AP/Alberto Pezzali

veličina teksta

Aa Aa

Britanski kralj Čarls Treći je nasledio dragulje vredne 533 miliona funti (oko 600 miliona evra) od majke, pokojne kraljice Elizabete Druge, procenio je "Gardijan" na osnovu istraživanja koje su sproveli.

Dijamant u oblike kruške od 94,4 karata imaće glavnu ulogu u krunisanju kralja Čarlsa Trećeg, 6. maja ove godine. Kamen će se nalaziti u središnjem delu krune umesto kontroverznog Koh-i-noor dragulja za koji čelnici Indije tvrde da je otet od njih. Tu krunu će nositi Kamila, uskoro i zvanična kraljica.

profimedia

Britanska kruna iz vremena kada se na njoj još nalazio Kooh-i-noor dijamant

Za razliku od Koh-i-noor, zamenski dijamant nije deo krunskih dragulja u vlasništvu države. 

Zapravo, Kulinan III koji će doći na njegovo mesto je jedan od dva velika dijamanta poznata kao "Male zvezde Afrike" – drugi je Kulinan IV – koji su bili u privatnom vlasništvu pokojne kraljice.

Obično se nalaze u verovatno najvrednijem brošu na svetu; onaj koji bi, sa svojim kraljevskim poreklom, mogao da vredi preko 180 miliona funti.

Kraljičina kolekcija uključivala je nekoliko drugih vrednih nakita, koji su postali skoro legendarni i tako skoro neprocenjivi, zbog svoje istorije i kraljevskih veza.

Navodno omiljena tijara pokojne kraljice, koju je nosila u nekoliko navrata, poznata kao Vladimirova tijara vredi i do 30 miliona funti.

Jedan od najvrednijih komada kolekcije je još jedan dijamantski broš.

profimedia

 

U obliku cveta, broš Vilijamson sadrži ono što se smatra za najfiniji ružičasti dijamant ikada otkriven, iskopan u britanskoj koloniji Tanganjika, sada Tanzaniji, 1947. godine.

Vlasnik rudnika, ekscentrični i povučeni Džon Vilijamson, dao je nebrušeni kamen Elizabeti kao svadbeni poklon.

Naručila je Kartijeu da ga postavi u platinasti broš pored više od 200 malih dijamanata, koje joj je takođe poklonio Vilijamson.

Njegova vrednost bi danas mogla biti oko 50 miliona funti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin