Poznati

Šta će biti sa draguljima kraljice Elizabete II?

Komentari

Autor: Euronews Srbija / New York Post

12/09/2022

-

22:00

Šta će biti sa draguljima kraljice Elizabete II?
Šta će biti sa draguljima kraljice Elizabete II? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kada je kralj Čarls III nasledio novu titulu nakon smrti njegove majke, kraljice Elizabete II, u amanet je dobio i bogatu kolekciju dragog kamenja, kruna i broševa koji pripadaju kolekciji ceremonijalnih kraljevskih dragocenosti poznatih kao krunski dragulji. 

Međutim, kraljica je bila vlasnica i velike privatne kolekcije dragocenog nakita vrednog na milione dolara, koje je nasleđivala od predaka, dobijala na poklon, ali i sama kupovala. 

Kraljevski komentator Džoš Rom za Njujork Post izjavio je da će najverovatnije nakit naslediti članovi Vindzor porodice, počevši od kralja Čarlsa.

"Najveći deo kolekcije biće najverovatnije prosleđen Čarlsu, sa Kamilom kao kraljicom suprugom, a zatim princezi od Velsa Kejt, tako da verovatno neće ništa veliko ostavljati u testamentu", rekao je on.

Kraljevsku kolekciju počela je da prikuplja kraljica Viktorija početkom 19. veka u vreme širenja Britanske imperije. 

Kraljica Meri ju je dodatno uvećala, pridodavši joj ekstravgantne komade koje je dobijala i kupovala putujući svetom i upoznajući mnoge svetske lidere.

Najveći deo tih dragocenosti nasledila je kraljica Elizabeta II, koja ih je pozajmljivala drugim pripadnicama kraljevske porodice.

profimedia

Kejt Midlton i princ Vilijam na venčanju

Među njima je i prelepa Cartier tijara ukrašena sa hiljadu dijamanata, koju je Kejt Midlton nosila na venčanju sa princom Vilijamom.

Megan Markl takođe je nosila dijamantski ukras na glavi tokom svog venčanja. 

Rom smatra da će oni članovi porodice koji su pozajmili od kraljice dragulje moći i da ih zadrže, ali ukoliko ih je kraljica pomenula u testamentu, moraće da plate porez na nasledstvo u iznosu od čak 40 posto.

profimedia

I Megan Markl nosila je na venčanju ukras za kosu iz kraljevske kolekcije 

Imajući u vidu vrednost nekih od tih komada, Rom kaže da je verovatno u najboljem interesu porodice da ih ostave kao deo kraljevske kolekcije.

Šta će biti sa Koh-i-Noor dijamantom?

Sa smrću kraljice Elizabete Druge u pojedinim delovima sveta ponovo je na dnevni red došla diskusija o kolonijalnoj prošlosti Britanije.

U središtu priče o jednoj naročito kontroverznoj epohi nalazi se, prema mišljenju mnogih, najskuplji dijamant na svetu - Koh-i-Noor - koji krasi krunu Kraljice Majke. 

profimedia

Koh-i-Noor dragulj krasi krunu Kraljice Majke

Za mnoge stanovnike juga Azije, taj dragulj je simbol pada pod britansku kolonijalnu vladavinu i decenije ekonomske eksploatacije.

Dragulj težak impresivnih 21 gram bio je u vlasništvu kraljeva Indije, Persije, Avganistana i Pendžaba i mnogih drugih vladara tog dela sveta, da bi ga na kraju osvojio predstavnik Britanske istočnoindijske kompanije i predao ga kraljici Viktoriji.

On je na posletku ugrađen u krunu Kraljice Majke, ali do dana današnjeg, svi narodi u čijem je posedu nekada bio ovaj dijamant, zahtevali su njegov povraćaj.

Ipak, Britanija uporno ignoriše sve zahteve, tvrdeći da za povratak Koh-i-Noora nema pravnih osnova.

Prema pisanjima CTV News, krunu sa najskupljim dijamantom verovatno će nositi Čarlsova kraljica supruga Kamila.

Velika zvezda Afrike

Koh-i-Noor nije jedini sporni dragulj u kraljevskoj kolekciji, a nije ni najveći. 

profimedia

"Velika zvezda Afrike" krasi jedan od simbola britanske monarhije, skiptar kraljice

Mnogi južnoafrički istoričari smatraju da su britanske vlasti ukrale ili prokrijumčarile veličanstveni dijamant poznat kao "Velka zvezda Afrike", iskopan 1905. u Južnoafričkoj Republici, a koji sada krasi kraljičin skiptart.

Reč je o najvećem dijamantu na svetu, teškom oko 530 karata čija je vrednost procenjena na 400 miliona dolara. 

Komentari (0)

Magazin