Poznati

Preminuo "kralj kalipsa" Hari Belafonte

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2023

-

16:07

Preminuo "kralj kalipsa" Hari Belafonte
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pevač, glumac i aktivista Hari Belafonte preminuo je danas u 96. godini od srčane insuficijencije, u svojoj kući u Menhetnu.

Pored toga što se proslavio svetskim hitovima kao što je ''Day-O (Banana boat song)" i igrao u brojnim pozorišnim i filmskim ostvarenima, Belafonte je ostavio dubok trag kao aktivista šezdesetih godina, u osvajanju građanskih prava Afroamerikanaca, borbe protiv siromaštva, aparthejda i side u Africi. Takođe, bio je bliski saradnik Martina Lutera Kinga.

Belafonte je rođen 1927. u Harlemu u Njujorku, i nakon završetka rata, radio je kao pomoćnik domara.

Nakon toga, pohađao je časove glume, zajedno sa Marlonom Brandom, Volterom Metjuom, a novac je zarađivao pevajući folk, pop i džez numere u njujorškim klubovima, u bendovima čiji su članovi bili Majls Dejvis i Čarli Parker.

Tanjug/AP/Charles Gorry

 

Svoj debi album, zbirku tradicionalnih narodnih pesama, objavio je 1954. godine. Poznat je po nadimku "kralj kalipsa", zbog međunarodne popularizacije tog muzičkog pravca pedesetih godina dvadesetog veka. Godine 1956. izdao je album "Calypso", koji je bio prvi album na vinilu prodat u više od milion primeraka.

Bio je žestoki zagovornik levičarske politike, kritikovao je ''jastrebovsku'' spoljnu politiku SAD, vodio kampanju protiv nuklearnog naoružanja i sastajao se i sa Kastrom i sa Čavesom.

On je na sastanku sa Čavesom 2006. opisao tadašnjeg američkog predsednika Džordža Buša kao ''najvećeg teroristu na svetu'', a Bušove saradnike crne boje kože Kolina Pauela i Kondolizu Rajs kao ''robove koji rade u kući gospodara, umesto na poljima''.

Belafonte je bio rani pristalica Pokreta za građanska prava pedesetih i šestedesetih godina i jedan od bliskih saradnika Martina Lutera Kinga. 

Osvojio je tri Gremi nagrade, uključujući i nagradu za životno delo, a laureat je i prestižnih priznanja Emi i Toni.

Komentari (0)

Magazin