Poznati

Princ Endrju imao akcije u kompaniji osnovanoj da prikrije kraljevska ulaganja

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2023

-

16:57

Princ Endrju imao akcije u kompaniji osnovanoj da prikrije kraljevska ulaganja
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Princ Endrju bio je među najmanje pet članova kraljevske porodice, koji su koristili lažnu kompaniju Bank of England Nominees, osnovanu sedamdesetih, kako bi sprečili prikazivanje u javnosti ulaganja kraljice Elizabete Druge.

Princ je svoje akcije držao u kompaniji, koju je podržavala vlada, osnovanoj da prikrije kraljevske investicije od javnog nadzora, preneo je Gardijan.

Kako se navodi, svojevremeno je kraljica uspešno lobirala kod vlade da izmeni nacrt zakona, kako bi omogućio kraljevskoj porodici da sakrije veličinu i vrednost svojih ulaganja od javnosti.

Ova kompanija radila je više od 30 godina.

Gardijan je utvrdio da kraljica nije bila jedini član kraljevske porodice, koja je koristila pomenute pogodnosti, s obzirom na to da su njen suprug princ Filip, sinovi Čarls i Endrju kao i sestra Margaret takođe držali akcije u Bank of England Nominees.

Navodi se da je Endrjuovo ranije neprijavljeno korišćenje lažne kompanije veoma značajno, jer je on istovremeno bio vladin "specijalni trgovinski izaslanik" i kroz tu ulogu imao je pristup komercijalno osetljivim informacijama.

Pravila o transparentnosti, osmišljena da razotkriju potencijalni sukob interesa, zahtevaju od vladinih ministara i članova parlamenta da javno prijave sve značajne akcije koje poseduju.

Međutim, članovi kraljevske porodice ne podležu sličnim pravilima.

Nema indicija da je Endrju koristio komercijalne informacije na neprikladan način, ali prikrivanje njegovih investicija postavlja pitanja o potencijalnom sukobu interesa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin