Poznati

Britanska medijska grupacija se izvinila princu Hariju jer je nezakonito tražila informacije o njemu

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2023

-

16:04

Britanska medijska grupacija se izvinila princu Hariju jer je nezakonito tražila informacije o njemu
Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth - Copyright Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

"Miror grup njuzpejper" (MGN), izdavač britanskih tabloida "Dejli miror", "Sandej miror" i "Sandej pipl" se, na početku parnice zbog navodnog hakovanja telefona, izvinio princu Hariju zato što je nezakonito tražio informacije o njemu, 

Princ Hari (38) i oko 100 poznatih ličnosti, uključujući glumce, sportiste, pevače i TV ličnosti, tuže MGN, jer je pristupao privatnim informacijama rasprostranjenim hakovanjem telefona, obmanom i
drugim nedozvoljenim sredstvima u periodu od 1991. do 2011. godine, preneo je Rojters.

Podnosioci tužbe navode protivzakonito ponašanje tabloida koje se dogodilo uz potpuno saznanje urednika i najviših rukovodilaca za koje kažu da su to znali, odobravali i aktivno sve zataškavali.

MGN osporava optužbe, tvrdeći da su neke tvrdnje iznete prekasno i odbacuje većinu drugih, navodeći da nema dokaza da je princ Hari bio žrtva hakovanja.

Oni negiraju se da su rukovodioci znali za nezakonite radnje. Međutim, u dokumentima podnetim Višem sudu u Londonu, MGN je priznao da je jednom prilikom bio angažovan privatni detektiv koji je nezakonito prikupio dokaze o Princu u londonskom noćnom klubu 2004, rekavši da se "bezrezervno izvinjava i prihvata da princ Hari ima pravo na odgovarajuću nadoknadu".

Princ Hari, koji nije bio prisutan na početku ročišta, trebalo bi lično da svedoči početkom juna, što će biti prvi put da jedan član kraljevske porodice to čini još od 19. veka, izveštavaju lokalni mediji.

"Bilo da je reč o princu ili ne, očigledno nezakonite i nelegalne metode koje je koristio okrivljeni da dobije svaku informaciju o njegovom životu mimo kraljevskih dužnosti su prilično užasne", rekao je u sudu Dejvid Šerborn, advokat koji zastupa princa Harija i druge tužioce.

On je kazao da niko ne bi trebalo da doživi tako nešto. Šerborn je istakao da su se protivpravne radnje desile u "industrijskom obimu", rekavši da je MGN potrošio milione na privatne istražitelje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin