Poznati

Princ Hari razotkrio tajnu nagodbu koju je Bakingemska palata navodno sklopila sa britanskim medijima

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2023

-

15:12

Princ Hari razotkrio tajnu nagodbu koju je Bakingemska palata navodno sklopila sa britanskim medijima
Princ Vilijam i princ Hari - Copyright Tanjug AP/Jacob King/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Princ Vilijam navodno je postigao nagodbu sa medijskom kućom "News Group Newspapers" (NGN)  u slučaju hakovanja njegovog telefona i to za "veliki iznos" 2020. godine, obelodanili su na sudu advokati njegovog brata, princa Harija.

Mlađi sin kralja Čarlsa, tužio je istu medijsku kuću Višem sudu u Londonu za nezakonito prikupljanje informacija o njegovom privatnom životu za potrebe tabloida u periodu od sredine devedesetih do 2016. godine, prenosi Rojters.

Dok je saslušanje trajalo, advokat vojvode od Saseksa ispričao je da se NGN po sličnom osnovu već nagodio sa Vilijamom ''za veoma veliku sumu novca 2020. godine'', a dodao je i da je ista kuća imala "tajni dogovor" sa Bakingemskom palatom, prema kom članovi britanske kraljevske porodice ne bi pokretali tužbe protiv NGN tabloida, dok se ne završe ostali sporovi oko hakovanja telefona.

U dokumentu se citira Harijeva izjava u svojstvu svedoka u kojoj je princ rekao da je dogovor postignut da bi se ''izbegla situacija u kojoj bi član kraljevske porodice morao da sedi kao svedok i prepričava konkretne detalje privatnih i veoma osetljivih galsovnih poruka koje su presretnute''.

Hari je rekao da je Bakingemska palata ''želela da to izbegne po svaku cenu'', pošto nije smelo da se dozvoli da se reputacija dodatno uruši nakon objavljivanja detalja ''intimnog telefonskog razgovora'' između Čarlsa i sadašnje kraljice Kamile devedesetih, kada je Čarls još uvek bio oženjen princezom Dajanom.

Tanjug AP/Kirsty O'Connor/Pool Photo via AP

 

Inače, Hari je tužio NGN za hakovanje telefona i pribavljanje privatnih podataka o njemu prevarom, kao i zbog toga što su na  taj način došli do broja socijalnog osiguranja njegove supruge Megan.

NGN, s druge strane, zahteva da sudija odbaci slučaj, zato što je princ "prekasno reagovao". Očekuje se da će saslušavanje trajati tri dana i da će sudija odlučiti da li da se nastavi dalje sa suđenjem, koje bi u tom slučaju počelo tek u januaru sledeće godine.

Inače, vojvoda od Saseksa trenutno vodi nekoliko pravnih postupaka protiv britanskih medija, nakon što se prošlog meseca pojavio pred Visokim sudom na preliminarnom saslušanju protiv grupacije "Associated Newspapers Limited". 

Takođe je tužio i izdavača tabloida "Mirror Group Newspapers", a suđenje bi trebalo da počne sledećeg meseca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin