Poznati

Princ Hari bi mogao da ostane bez ključnog svedoka u slučaju koji se vodi protiv britanskih tabloida

Komentari

Autor: Tanjug

30/03/2023

-

13:51

Princ Hari bi mogao da ostane bez ključnog svedoka u slučaju koji se vodi protiv britanskih tabloida
Princ Hari - Copyright Tanjug AP/Alastair Grant

veličina teksta

Aa Aa

Sudija koji vodi slučaj u kome su princ Hari i grupa poznatih ličnosti tužili izdavača Associated Newspapers Ltd, zbog višegodišnjeg navodnog prisluškivanja telefona i kršenja privatnosti, poručio je učesnicima da će morati da "prilagode svoja očekivanja" o vrednosti navodnog priznanja njihovog ključnog svedoka.

Naime, privatni detektiv Gavin Barouz, svojevremeno je navodno priznao da su na njegovoj meti bili princ Hari, glumice Sejdi Frost i Elizabet Harli i ser Elton Džon i da je naplatio 2.000 funti za prisluškivanje telefona i 3.000 funti za provalu i prisluškivanje automobila.

Čini se da je u izjavi od avgusta 2021. tvrdio da Hari nije bio direktno njegova meta, već da je "prisluškivao i hakovao govornu poštu njegovog prijatelja Gaja Pelija i da je pratio Čelsi Dejvi kada je Hari bio sa njom".

Međutim, u drugoj izjavi od prošlog meseca, izgleda da je Barouz tvrdio da nikada nije radio za Associated Newspapers Ltd.

Napisao je: "Želim da razjasnim da me niko u 'Mejl on Sandej' ili 'Dejli mejlu' nikada nije uputio ili naručio da u njihovo ime sprovodim nezakonito prikupljanje informacija".

Barouzovi potpisi na izjavama su različiti. Na starijem dokumentu stoji kompjuterski generisan potpis, dok se čini da je onaj od prošlog meseca potpisan hemijskom olovkom.

Vojvoda od Saseksa, Elton Džon i njegov suprug Dejvid Furniš, Harli, Frost i baronica Lorens od Klarendona, navode da je Barouzovo prvobitno navodno priznanje bilo katalizator za njihove pravne tužbe protiv novina.

Sudija Niklin rekao je tužiocima na preliminarnom ročištu da će možda morati da prilagode svoja očekivanja u svetlu najnovije izjave koju je Barouz dao i sugerisao da će neslaganje u izjavama morati da se ispita na suđenju.

Tanjug AP/Alastair Grant

 

Princ Hari se nije pojavio na sudu tokom trećeg dana saslušanja. On tvrdi da je bio žrtva nezakonitog prikupljanja informacija.

Podsećamo, kuća pod čijim se okriljem objavljuju tabloidi "The Daily Mail" i "The Mail on Sunday" optužena je da je nezakonito angažovala privatne detektive da ozvučavaju kuće, automobile i telefone javnih ličnosti. 

Slučaj koji se vodi pred Visokim sudom u Londonu jedan je od najvećih usmerenih protiv te medijske kuće, a među onima koji tvrde da su bili žrtve takvog prisluškivanja su Eltonov muž i reditelj Dejvid Furniš, glumice Elizabet Harli i Sejdi Frost, kao i baronica Dorin Lorens, majka tinejdžera ubijenog u rasističkom napadu 1993. 
U optužnici se navodi i da je Associated Newspapers navodno nelegalno pribavio rodni list Džonovog i Furnišovog deteta, pre nego što su oni sami videli taj dokument i da su na nezakonit način došli do informacije o bivšoj vezi princa Harija sa Čelzi Dejvi, juvelirkom iz Zimbabvea.

Izdavač je takođe preko privatnog detektiva hakovao telefon Elizabet Harli, ozvučio spoljašnji deo njene kuće, kao i automobil njenog bivšeg partnera Hjua Granta, kako bi prikupio različite lične informacije o njoj

Optužbe se protežu na period od 1993. do 2011. godine, ali i nakon 2018. 

Izdavač negira krivicu i računa na zastarevanje slučaja, pogotovo kada je reč o prisluškivanju, za koje se godinama znalo u javnosti, da su prema njihovim tvrdnjama oštećeni mogli i ranije da ih tuže.

Komentari (0)

Magazin