Poznati

Zašto su princ Hari i Elton Džon ove nedelje bili na sudu?

Komentari

Autor: Euronews

28/03/2023

-

23:40

Zašto su princ Hari i Elton Džon ove nedelje bili na sudu?
Princ Hari - Copyright Tanjug AP/Alastair Grant

veličina teksta

Aa Aa

Vojvoda od Saseksa princ Hari i pop legenda Elton Džon ove nedelje su se iznenada pojavili na sudu u slučaju koji se vodi protiv medijske grupacije Associated Newspapers Ltd. zbog nedozvoljenih upada u posede poznatih ličnosti.

Kuća pod čijim se okriljem objavljuju tabloidi "The Daily Mail" i "The Mail on Sunday" optužena je da je nezakonito angažovala privatne detektive da ozvučavaju kuće, automobile i telefone javnih ličnosti. 

Slučaj koji se vodi pred Visokim sudom u Londonu jedan je od najvećih usmerenih protiv te medijske kuće, a među onima koji tvrde da su bili žrtve takvog prisluškivanja su Eltonov muž i reditelj Dejvid Furniš, glumice Elizabet Harli i Sejdi Frost, kao i baronica Dorin Lorens, majka tinejdžera ubijenog u rasističkom napadu 1993. 

U optužnici se navodi i da je Associated Newspapers navodno nelegalno pribavio rodni list Džonovog i Furnišovog deteta, pre nego što su oni sami videli taj dokument i da su na nezakonit način došli do informacije o bivšoj vezi princa Harija sa Čelzi Dejvi, juvelirkom iz Zimbabvea.

Tanjug AP/Alberto Pezzali

 

Izdavač je takođe preko privatnog detektiva hakovao telefon Elizabet Harli, ozvučio spoljašnji deo njene kuće, kao i automobil njenog bivšeg partnera Hjua Granta, kako bi prikupio različite lične informacije o njoj, piše Euronews.

Džon i Furniš stigli su na sudu posle pauze za ručak i sedeli na galeriji, pre nego što su istupili pred sudom. Hari je sedeo pored Frost u zadnjem delu sudnice i slušao celi slučaj, povremeno hvatajući beleške.

Tanjug AP/Elizabeth Cook/PA via AP

 

"Oni su bili žrtve brojnih nezakonitih postupaka koje su optuženi izveli ili su ih izvodili drugi po instrukcijama novinske kuće", naveo je advokat Dejvid Šerborn u sudskom dokumentu.

Optužbe se protežu na period od 1993. do 2011. godine, ali i nakon 2018. 

Izdavač negira krivicu i računa na zastarevanje slučaja, pogotovo kada je reč o prisluškivanju, za koje se godinama znalo u javnosti, da su prema njihovim tvrdnjama oštećeni mogli i ranije da ih tuže.

Tanjug AP/Alastair Grant

 

Njihovi pravni zastupnici takođe navode da tužbu treba odbaciti jer se oslanja na informacije koje su novine ustupile u poverenju, tokom istraživanja 2012. o kršenju medijskih zakona.

Britanija je već dugo u žiži javnosti zbog medijske etike, nakon što je 2011. utvrđeno da su zaposleni u tabloidu "News of the World" prisluškivali mobilne telefone poznatima i politčarima. 

Njihov vlasnik Rupert Merdok ugasio je list zbog krivične istrage i osude javnosti, nekoliko novinara je osuđeno, a njegova kompanija morala da plati 388 miliona dolara za nagodbu sa desetinama žrtava i sve pravne troškove.

Nekadašnji urednik "News of the World" Endi Kolson koji je postao šef komunikacija nekadašnjeg lidera Konzervativne partije Dejvida Kamerona, osuđen je zbog hakovanja telefona na 18 meseci zatvora. 

Sudija Metju Niklin koji trenutno saslušava uključene u ovaj slučaj, nadgleda i odvojenu tužbu koju je Hari pokrenuo protiv iste medijske kuće zbog članka koji je objavljen o njegovom zahtevu za policijskom zaštitom, dok je sa porodicom boravio u Velikoj Britaniji.

Komentari (0)

Magazin