Poznati

Novi projekat Harija i Megan protiv "toksične muškosti": Vojvoda i vojvotkinja promovišu rodnu ravnopravnost u školama

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2023

-

11:54

Novi projekat Harija i Megan protiv "toksične muškosti": Vojvoda i vojvotkinja promovišu rodnu ravnopravnost u školama
Princ Hari i Megan Markl - Copyright Tanjug/AP/Evan Agostini

veličina teksta

Aa Aa

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, princ Hari i Megan Markl, podržali su Globalnu inicijativu za dečaštvo, organizaciju koja osporava "rodne norme" i ima za cilj da "promoviše rodnu ravnopravnost negovanjem pozitivne muškosti kod dečaka i muškaraca". 

Kako ocenjuje časopis Tajms, ova vest nije iznenađujuća, jer britanska kraljevska porodica ne može biti bolji primer trajnog opterećenja i privilegija rođenja dečaka. 

Podkast Megan Markl “Archetipes” sarađuje sa Globalnom inicijativom za dečaštvo, koja sprovodi pilot svoje radionice o rodu i seksualnosti u londonskim školama. Partnerstvo uključuje vodiče o tome kako dečacima približiti ideju zdrave muškosti.

Kako je navedeno na sajtu Harija i Megan, oni se zalažu za "promociju rodne ravnopravnost negovanjem pozitivne muškosti kod dečaka i muškaraca.

Globalna inicijativa za dečaštvo je prošle godine objavila izveštaj "Stanje dečaka iz Ujedinjenog Kraljevstva" koja je ispitala kako se u toj zemlji društvo odnosi prema temi roda.

Tanjug/AP/Matt Dunham

 

"Iako je porodica mesto negovanja i podrške za većinu dece, ona takođe može biti mesto gde se rod i seksualnost regulišu i kontrolišu", kažu u toj organizaciji.

Izveštaj kritikuje predstavljanje dečaka kao "suprotstavljenim devojčicama i suštinski različitim od njih, kao da su prirodno predisponirani da se ponašaju na određeni način“.

Nastavni plan i program, za koji se grupa nada da će ga uvesti u škole širom Velike Britanije, osmišljen je tako da se predaje na časovima seksualnog obrazovanja.

Deca uzrasta između sedam i 11 godina će naučiti o "ulozi rodnih normi u njihovim životima kroz ispitivanje zasnovano na aktivnostima i kritičko razmišljanje", navodi se na veb stranici grupe. 

Oni će biti podstaknuti i da "istraže pravedne, inkluzivne i nenasilne stavove i ponašanja u bezbednom i udobnom prostoru" i usvoje nove stavove o rodu.

Ova inicijativu podstakla je sve veća potreba škola u Britaniji da se pozabave problemom "toksične muškosti" i mizoginijom nakon štetnih uticaja influensera, kao što je Endru Tejt.

Globalnu inicijativu za dečaštvo osnovali su 2020. godine Equimundo, američka grupa za rodnu ravnopravnost i Kering fondacija, francuska fondacija za borbu protiv nasilja nad ženama.

Britanski list podseća da je kompanija za istraživanje javnog mnjenja YouGov nedavno objavila da samo osam odsto ljudi ima pozitivne stavove o muškarcima u dvadesetim godinama. Mladići imaju lošiji akademski uspeh i veća je verovatnoća da će biti nezaposleni u poređenju sa mladim ženama.

Roditelji obično i dalje favorizuju dečake, a Galupova anketa koja se sprovodi od 1941, pokazala je da Amerikanci, ukoliko bi imali samo jedno dete, u većini se izjašnjavaju da bi voleli da to bude dečak, piše Tajms.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin