Život

Ko je Endrju Tejt? Influenser koji promoviše mizoginiju "pao" u Rumuniji zbog trgovine ljudima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Denostat, Euronews

11/01/2023

-

19:30

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je završio u zatvoru, za britansko-američkog influensera, poznatog po svojim mizoginim stavovima, Endrjua Tejta može se reći da je 2022. bila loša godina. Međutim, 2023. ima uslove da bude najgora u njegovom životu i to ne samo zato što će u pritvoru provesti još najmanje 30 dana zbog optužbi za trgovinu ljudima i silovanje, već i zato što se dokazi protiv njega gomilaju. 

Endrju Tejt pritvoren je 29. decembra zajedno sa svojim bratom Tristanom i još dvojicom rumunskih državljana, pod optužbom da su vodili "organizovanu kriminalnu grupu". Policija je identifikovala šest osoba koje su bile "seksualno eksploatisane". Oni su negirali prekršaje preko advokata i osporili nalog za hapšenje.

Međutim, sud je u utorak kasno odbio sve četiri žalbe na odluku sudije od 30. decembra da se odobri zahtev tužioca za produženje perioda hapšenja.

U dokumentu u kojem se objašnjava sudijsko rezonovanje kaže se da "mogućnost da izbegnu istragu ne može da se ignoriše“ i da bi mogli "napustiti Rumuniju i nastaniti se u zemljama koje ne dozvoljavaju ekstradiciju“.

Tužioci su rekli da su braća Tejt regrutovali svoje žrtve tako što su ih zavodili i lažno tvrdili da žele vezu.

Žrtve su zatim odvođene na imanja na periferiji glavnog grada Bukurešta i putem fizičkog nasilja i mentalnog zastrašivanja seksualno su eksploatisane tako što su bile primorane da proizvode pornografski sadržaj za sajtove društvenih medija koji donose veliku finansijsku dobit, prema tužiocima.

Tužioci su takođe rekli da je jedan od braće silovao jednu od žrtava u martu prošle godine, kada je istraga i počela.

"Mogućnost da osumnjičeni izbegnu istragu, napuste Rumuniju i nastane se u zemljama koje ne dozvoljavaju ekstradiciju s obzirom na njihove finansijske mogućnosti i javne komentare u vezi s tim, ne može se zanemariti“, naveo je sudija u pismenom zapisniku kojim je odobreno hapšenje.

Tužioci su zaplenili 15 luksuznih vozila i više od 10 imanja i kuća koje pripadaju osumnjičenima u Bukureštu i okruzima Prahova i Brašov, rekao je Bola Rojtersu ranije u utorak.

profimedia

 

Zaplena je imala za cilj da spreči prodaju ili prikrivanje imovine.

Ukoliko sud potvrdi nalog za hapšenje i istrazi bude potrebno više vremena, tužioci mogu tražiti odobrenje za dalje produženje pritvora do 180 dana prema rumunskom zakonu.

Na sudu, na kojem se pojavio sa Kuranom u rukama, ali i na društvenim mrežama Tejt se brani tvrdnjama da su navodne žrtve imale mogućnost da odu u bilo kom trenutku i da su sa sobom imali mobilne telefone.

Ko je Endrju Tejt? 

Endrju Tejt se rodio u SAD-u, a pre nego što se preselio u Ujedinjeno Kraljevstvo, bio je kikbokser. Ovaj tridesetšestogodišnjik je 2016. izbačen iz britanske verzije rialitija "Veliki brat" zbog videa u kojem je navodno prikazan njegov napad na ženu. Tejt je posle toga osnovao "posao s web kamerama", koji je opisao kao "zabavu za odrasle".

U jednom podkastu prošle godine rekao je da je počeo da zarađuje tako što je ubedio više devojaka da razgovaraju putem video-razgovora i dele zaradu još kada je živeo u Londonu.

"Kako da iskoristim ove žene da zaradim novac?“, rekao je Tejt, dodajući da je njegov posao počeo sa dve devojke i dostigao vrhunac od 75 žena koje su radile za njega i zarađivale 600.000 dolara (559.000 evra) mesečno.

On je takođe rekao da se preselio u Rumuniju nakon što je u Ujedinjenom Kraljevstvu bio pod istragom zbog optužbi za seksualni napad, koje su na kraju odbačene, jer je voleo da živi u zemljama u kojima je korupcija bila dostupna svima.

Postao je globalno poznat nakon što mu je kompanija Tviter ukinula nalog jer je objavio da žene treba da snose odgovornost za seksualno zlostavljanje.

Kada je preuzeo kompaniju Tviter, Ilon Mask mu je vratio nalog u funkciju. Njegova popularnost na internetu je nakon toga rasla, pa kada se u novembru, vratio na Tviter, prikupio je više od četiri miliona pratilaca.  

Veliki broj pratilaca na svim društvenim mrežama su za mnoge dokaz i pokazatelj da je mizoginija široko rasprostranjena i da nije iznenađujuća.

Ovakvom raspletu prethodila je spektakularna rasprava na Tviteru sa Gretom Tunberg, klimatskom aktivistkinjom, što je Gardijan ocenio kao "jednim od najvećih tvitova u istoriji".

Želeći da izazove njenu reakciju, Tejt je krajem prošle godine Greti na svom nalogu poručio da ima ceo niz preskupih i moćnih automobula koji emituju veliku količinu štetnih gasova, i zatražio da mu aktivistkinja dostavi email adresu na koju može da pošalje ceo spisak svog voznog parka.

Odgovor koji je usledio nije lako prevodiv na srpski, ali je lako razumljiv, jer se Greta poigrava rečima i podsmeva njegovoj muškosti. "Da, molim te, prosvetli me. Pošalji mi email na smalldickenergy@getalife.com", napisala je 27. decembra 2022.

Isprovociran, Tejt joj je odmah odgovorio video porukom, a iz te video poruke nastala je jedna od najviralnijih lažnih vesti na kraju prošle godine. Naime, na Tviteru se pojavila tvrdnja da je rumunskim vlastima bio potreban dokaz da je Tejt u zemlji pa su navodno koristile njegove objave na društvenim mrežama, jer se na pomenutom snimku vidi kutija za picu iz rumunskog lanca pica, Jerry's Pizza, koji potvrđuje da je u Rumuniji.

Ipak, ovakav rasplet suviše dobro zvuči da bi bio istinit, pa su rumunske vlasti negirale da je kutija za picu bila dokaz, tvrdeći da je Tejt duže vreme bio pod nadzorom rumunske policije. Na Tviteru, neki su ironično primetili da je umesto onog ekskluzivnog voznog parka, Tejt sada osuđen na jedno obično neudobno vozilo za prevoz zatvorenika.

Od Tejtovog hapšenja, na njegovom nalogu na Tviteru pojavio se niz dvosmislenih postova.

Svaki tvit je izazvao široku medijsku pažnju, uključujući tvrdnje da je "Matriks" - zaverenički nadimak koji Tejt koristi za vlasti - "napao" i njega i njegovog brata.

Zabranjen na Fejsbuku i TikToku

Prema pisanju Euronews "Hope not Hate", britanska zagovaračka grupa, saopštila je da prati Tejta godinama „zbog njegovih bliskih veza sa krajnjom desnicom“. U izveštaju koji je grupa sačinila prošle godine Tejt je opisan kao „ekstremni mizoginist” koji ima konspirativne stavove.

"Naša glavna briga je da njegov brend ekstremne i ponekad nasilne mizoginije dopire do mlade muške publike i da bi mogao da posluži kao kapija ka široj politici krajnje desnice“, saopštila je ova grupa nakon što je u avgustu kompanija Meta, u čijem je vlasništvu Fejsbuk, zabranila pristup Tejtu.

Prema pisanju Demostata, istraga Observera u avgustu o bivšem kik bokseru i takmičaru Velikog brata otkrila je da je TikTok agresivno promovisao njegov sadržaj korisnicima, uključujući dečake i mladiće, bez obzira na to što mnogi snimci krše pravila te mreže, koja ne dozvoljava mizoginiju i lažne naloge.

TikTok nije učinio ništa da ograniči širenje Tejtovih snimaka i zabrani naloge koji ih šire, već ga je, naprotiv, preporučio mladim korisnicima i lansirao u mejnstrim. 

U nedeljama nakon avgustovske istrage Observera, TikTok je zabranio Tejtov zvanični nalog i rekao da je zauzeo oštar stav prema sadržaju mržnje, uključujući mizoginiju. Ta društvena mreža je 31. decembra saopštila da je počeo sistematski pregled sadržaja koji imaju oznaku Endrju Tejt i da će ukloniti sve koji krše smernice TikToka, odnosno zabranu širenja dezinformacija koje nanose značajnu štetu pojedincima, zajednici ili široj javnosti. Tviter se za sada nije oglašavao.

Komentari (0)

Magazin