Tehnologija

"Odisej" pred istorijskim sletanjem: Američka letelica se nakon više od 50 godina vraća na Mesec

Komentari

Autor: CNN

22/02/2024

-

23:25

"Odisej" pred istorijskim sletanjem: Američka letelica se nakon više od 50 godina vraća na Mesec
"Odisej" pred istorijskim sletanjem: Američka letelica se nakon više od 50 godina vraća na Mesec - Copyright Intuitive Machines via AP

veličina teksta

Aa Aa

Odisejeva svemirska letelica nazvana "Odie" ili IM-1 trebalo bi u narednim satima da sleti na Mesec. Ako robotski istraživač usepešno obavi misiju, to će biti prva svemirska letelica američke proizvodnje koja će sleteti na Mesec u poslednjih pet decenija.

Sletanje se očekuje u 18:24 po lokalnom, odnosno 24 minuta posle ponoći po srednjeevropskom vremenu, saopštila je "Intuitive Machines", kompanije sa sedištem u Hjustonu koja je razvila svemirsku letelicu, prenosi CNN.

Letelica bi trebalo da sleti pored planine visoke 5.000 metara poznate kao Malapert. Instrumenti sa letelice treba da pruže neke sveže podatke o tome kakvi su uslovi na južnom polu Meseca.

Ova ekspedicija je deo NASA napora da otvori put komercijalnim svemirskim letelicama da vrate astronaute na Zemljin satelit do kraja decenije.

"Odisej" je poleteo pre šest dana na raketi "falkon 9" kompanije "Spejseks" Ilona Maska iz NASA Svemirskog centra Kenedi u Kejp Kanaveralu, na Floridi.

Ako sletanje uspe, misija IM-1 bi predstavljala prvo kontrolisano spuštanje američke svemirske letelice na površinu Meseca od Apola 17, kada je poslednja misija NASA na Mesecu sa posadom prevezla Džina Cernana i Harisona Šmita, koji su tamo sleteli 1972. godine.

To bi, takođe, označilo prvo "meko sletanje" na Mesec ikada komercijalno proizvedenim i upravljanim vozilom i prvo u okviru lunarnog programa Artemis NASA.

Intuitive Machines via AP

 

"Odisej" će se fokusirati na interakcije svemirskog vremena sa površinom Meseca, radio astronomiju, tehnologije preciznog sletanja i navigaciju.

Do danas su svemirske letelice iz samo pet zemalja sletele na Mesec - SAD, bivšeg Sovjetskog Saveza, Kine, Indije i prošlog meseca Japana.

Spuštanje bi trebalo da traje 13 minuta

Odisej će se morati pozabaviti "komplikovanim nizom" koristeći svoj "kompjutorski mozak" u poslednjim ključnim trenucima pre sletanja, tvrdi Tomas Mur, naučni dopisnik Skaj njuza smatra da stvari trenutno "izgledaju jako dobro". 

"Veliko sagorevanje motora nešto više od sat vremena pre sletanja usporiće letelicu, spuštajući je na oko 10 kilometara iznad površine. Tada će započeti spuštanje u trajanju od 13 minuta, komplikovana sekvenca koju će svemirska letelica morati da obavi sama", rekao je Mur.

On je dodao da je krajnja meta područje veličine fudbalskog terena u blizini južnog pola nedaleko od kratera zvanog Malapert A.

"Koristiće senzore, kompjuterski mozak i sve će učiniti sam, nadamo se da će napraviti sigurno i meko sletanje", rekao je Mur. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin