Tehnologija

Prvi pacijent sa Neuralinkovim čipom u mozgu snimljen kako igra šah: Figure pokreće samo snagom uma

Komentari

Autor: BBC

21/03/2024

-

14:22

Prvi pacijent sa Neuralinkovim čipom u mozgu snimljen kako igra šah: Figure pokreće samo snagom uma
Prvi pacijent sa Neuralinkovim čipom u mozgu snimljen kako igra šah: Figure pokreće samo snagom uma - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američka kompanija Neuralink iza koje stoji preduzetnik i milijarder Ilon Mask objavila je na društvenoj mreži "X/Twitter" video snimak pacijenta sa čipom ugrađenim u mozak kako igra šah preko laptopa i pokreće figure snagom uma.

Na snimku se vidi pacijent Nolan Arbo (29) koji je rekao da je pre osam godina doživeo tešku povredu i ostao skoro potpuno paralizovan pošto ne oseća svoje telo ispod nivoa ramena.

On je naveo da je pored šaha uz pomoć Neuralinkovog čipa igra i stratešku video igru "Civilization VI".

 

 

"Veoma sam srećan što sam deo svega ovoga, osećam se kao da svakog dana učim nešto novo", istakao je Arbo.

Ilon Mask je pre mesec dana objavio da je pomenuti pacijent počeo da kontroliše kretanje kursora kompjuterskog miša "jednostavno snagom uma".

Ipak, Arbo je priznao da nova tehnologija nije savršena i da su se susretali i sa "određenim problemima".

Kako funkcioniše Neuralink čip

Uređaj kompanije Neuralink veličine je jednog novčića, a ubacuje se u lobanju zajedno sa mikroskopskim žicama, koje očitavaju aktivnost neurona i šalju bežični signal prijemniku.

Kompanija takođe sprovodi eksperimente sa ovim čipom i na svinjama, a tvrde da zahvaljujući njemu majmuni mogu da igraju osnovnu verziju video igre Pong.

Neuralink je dobio dozvolu američke Agencije za hranu i lekove da testira uređaj u maju prošle godine. 

Pored te kompanije, mnogi instituti i privatni biznisi pokušavaju da usavrše i komercijalizuju ovu tehnologiju. Među njima je i Politehnička škola u Lozani u Švajcarskoj, koja je omogućila paralizovanom čoveku da hoda, koristeći samo svoje misli.

To su učinili instaliranjem elektronskih implanta u mozak i kičmu ispitanika, koji mogu bežično da komuniciraju i šalju signale njegovim nogama i stopalima, podseća BBC.

Detalji njihovog poduhvata objavljeni su u časopisu "Nature" prošle godine.

Ljudski mozak sadrži oko 86 milijardi neurona, nervnih ćelija koje su međusobno povezane sinapsama.

Svaki put kada želimo da se pomerimo, nešto osećamo ili pomislimo, stvaraju se sićućni električni impulsi i neverovatnom brzinom se šalju od jednog do drugog neurona.

Naučnici su razvili uređaje koji mogu da detektuju neke od tih signala, bilo putem neinvanzivne kape, koja se nosi na glavi, bilo preko implanta u mozgu, kao što je to slučaj sa Neuralinkovim uređajem.

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Magazin