Tehnologija

Pao ChatGPT: Popularni alat zasnovan na veštačkoj inteligenciji prestao sa radom u najvećem delu sveta

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

04/06/2024

-

13:11

Pao ChatGPT: Popularni alat zasnovan na veštačkoj inteligenciji prestao sa radom u najvećem delu sveta
Tanjug/AP/Michael Dwyer - Copyright Tanjug/AP/Michael Dwyer

veličina teksta

Aa Aa

Servis ChatGPT zasnovan na veštačkoj inteligenciji prestao je s radom u velikom delu sveta, a kompanija OpenAI objavila je da trenutno "istražuje slučaj".

Servis ima oko 180 miliona aktivnih korisnika širom sveta, od kojih ih mnogi koriste i za posao i upravo oni prvi su prijavili pad servisa.

Uzrok prestanka rada nije poznat, ali TechRadar podseća na slučaj iz novembra 2023. kada se nakon sličnog gašenja servisa ispostavilo da je reč o takozvanom DDoS napadu. 

Prema objavama na društvenim mrežama, servis je nedostupan u SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Novom Zelandu i mnogim drugim zemljama. 

Većina korisnika ili ne može da pristupi sajtu unutar pregledača ili ne može da šalje upite. 

Problem su u početku imali isključivo korisnici platforme na računarima, ali je ubrzo prestala da radi i mobilna aplikacija ChatGPT.

Lansiran 30. novembra 2022, ovaj alat zasnovan na veštačkoj inteligenciji doneo je revoluciju u svetu tehnologije i pokrenuo talas novih načina upotrebe AI u svakodnevnom životu. 

Samo nekoliko nedelja nakon predstavljanja, postao je najbrže rastuća aplikacija u istoriji, kada je reč o broju pretplatnika, zabeleživši više od 58 miliona poseta već do sredine decembra 2022. Broj je porastao na impresivnih 1,8 milijardi mesečnih poseta do sredine 2023, a kompanija koja stoji iza tog alata - Open AI - saopštila je da je njegov domen postao jedan od najposećenijih na svetu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin