Tehnologija

"Dobrobit kompanije ispred sopstvenog ega": Osnivač Tvitera objasnio zbog čega je dao otkaz

Komentari

Autor: BBC, Glas Amerike

29/11/2021

-

18:55

"Dobrobit kompanije ispred sopstvenog ega": Osnivač Tvitera objasnio zbog čega je dao otkaz
Džek Dorsi - Copyright AP/the House Energy and Commerce Committee

veličina teksta

Aa Aa

Osnivač Tvitera Džek Dorsi potvrdio je da se povlači sa mesta izvršnog direktora kompanije.

Njega će na toj funkciji zameniti sadašnji glavni tehnički direktor Parag Agraval, navodi se u saopštenju kompanije, prenosi BBC.

"Odlučio sam da napustim Tviter jer verujem da je kompanija spremna da krene dalje od svojih osnivača. Moje poverenje u Paraga kao direktora je veliko. Njegov rad u prethodnih 10 godina je bio transformacioni. Duboko sam mu zahvalan zbog njegovih veština, srca i duše. Vreme je za vođstvo", saopštio je Dorsi.

Dorsi se obratio i na Tviteru, gde je napisao da je to bila samo njegova odluka.

"Bilo mi je teško, naravno. Volim ovu mrežu, kompaniju, volim vas sve, mnogo. S jedne strane sam tužan, s druge sam radostan. Nema mnogih kompanija koje su dostigle ovaj nivo. I nema mnogo osnivača koji biraju dobrobit kompanije pre svog ega. Znam da ćemo dokazati da je ovo bio pravi potez", napisao je Dorsi.

Vrednost Tviterovih deonica je porasla više od 10 odsto, posle izveštaja da će Dorsi podneti ostavku. Vest je prvo objavila mreža CNBC, pozivajući se na anonimne izvore.

 
Dorsi je, istovremeno, direktor kompanije za finansijske isplate Skver, koju je sam osnovao, a neki od velikih investitora su otvoreno dovodili u pitanje da li može efikasno da vodi obe kompanije, prenosi Glas Amerike.

Tanjug AP/Richard Drew

 

Prvi "tvit" u sajber prostor poslao je 21. marta 2006. i tako je počeo razvoj kompanije. Tviter je prošao kroz period snažnog rasta, ali kako se taj rast usporavao kompanija je počela da pomalo menja format da bi ga učinila lakšim i privlačnijim za upotrebu.

Dorsi je postao direktor Tvitera 2007. ali je sledeće godine bio primoran da napusti tu funkciju. 2015. je ponovo postao direktor.

Tviter se našao u središtu užarene političke atmosfere pred izbore u SAD 2020. godine. Bivšem predsedniku Donaldu Trampu je ugašen nalog na Tviteru, a Dorsi je braneći tu odluku rekao da su neredi u Kapitolu 6. januara i Trampovi tvitovi posle tih incidenata doveli do ugrožavanja javne bezbednosti i stvorile "izuzetne i neodržive okolonosti" za kompaniju. 

Tramp je u julu tužio Tviter, kao i Fejsbuk i Jutjub zbog cenzure.

Komentari (0)

Magazin