Tehnologija

Svetske sile u "digitalnom ratu": Da li Kina koristi sofisticiranu tehnologiju da upozori Kineze u inostranstvu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/01/2022

-

23:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Velike svetske sile nastavljaju da vode sporove i u digitalnom svetu. Njujork Tajms donosi priču u kojoj govori o tome, kako se navodi, da Kina koristi sve sofisticiraniju tehnologiju da pronađe i "ućutka" Kineze u inostranstvu. Navodno, to u ime države radi kineska policija.

Novinar koji je objavio tekst, istovremeno je objavio i video-snimak na kom se vidi da kineski policajac kontaktira jednu kinesku državljanku koja živi u SAD, a na društvenim mrežama je objavila status protiv predsednika Kine.

Naime, oca te devojke su priveli, a policajac ju je kontaktirao kako bi joj naložio da obriše Tviter nalog, rekavši joj da je "potpuno neprihvatljivo ono što je objavila". Njujork tajms, takođe, tvrdi i da je kineska policija kontaktirala mnoge studente iz te zemlje koji pohađaju Univerzitete u SAD.

Vašington post u sličnom tekstu tvrdi, navodeći izvore iz kineskih državnih organa, da Kina sada "bolje razume podzemnu mrežu koja širi antikinesku propagandu". 

Jedan kineski internet portal koji objavljuje na engleskom jeziku, piše kako je u pitanju zapravo "digitalni rat" između Kine i SAD, i da je glavni cilj da se "zaustavi kineski razvoj visokotehnoloških industrija za koje SAD smatraju da prete njihovom nastojanju za vojnom i ekonomskom dominacijom u Aziji i širom sveta".

Komentari (0)

Magazin