Tehnologija

Mask: Najvažniji proizvodi Tesle u 2022. biće softver i humanoidni robot

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2022

-

22:45

Mask: Najvažniji proizvodi Tesle u 2022. biće softver i humanoidni robot
Mask: Najvažniji proizvodi Tesle u 2022. biće softver i humanoidni robot - Copyright AP Photo/Matt Rourke

veličina teksta

Aa Aa

Najvažniji Teslini proizvodi ove i sledeće godine neće biti automobili već softver koji ih pokreće autonomno i humanoidni robot od kog kompanija očekuje da olakša rad ljudi u fabrici, izjavio je Ilon Mak, izvršni direktor američkog proizvođača električnih vozila.

"Bio bih šokiran ako ove godine ne postignemo potpunu autonomnu vožnju koja je bezbednija od ljudskog upravljanja vozilomi. Bio bih šokiran", rekao je Mask, dodajući da će potpuna autonomna vožnja postati "najvažniji izvor profitabilnosti za Teslu", izveštava Rojters.

To je nezamislivo dobro sa finansijskog stanovišta, istakao je Mask, navodeći kao primer da bi robotizovan taksi povećao iskorišćenost vozila za pet puta, pošto bi vlasnici mogli da šalju svoje automobile da taksiraju kada im nisu potrebni za privatne poslove.

Smela obećanja najpoznatijeg milijardera u industriji električnih automobila suočavaju se sa velikim izazovima, od tehnologije do regulative, ocenjuje britanska agencija uz konstataciju da Tesla i druge kompanije u oblasti automobilskih tehnologija godinama unazad nisu uspele da ostvare svoje ciljeve sa softverom za autonomnu vožnju.

Mask je takođe rekao da njegovi inženjeri rade na lansiranju humanoidnog robota sledeće godine, nazvanog Optimus, koji bi na kraju mogao da reši globalni nedostatak radne snage, dok bi u prvoj fazi mogao da nosi robu širom fabrike.

"Mislim da robot ima potencijal da vremenom postane značajniji od poslovanja sa vozilima", dodao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin