Tehnologija

Saga o kupovini Tvitera i dalje nema epilog: Zbog čega Mask odlaže da stavi potpis na ugovor?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/05/2022

-

19:01

Saga o kupovini Tvitera i dalje nema epilog: Zbog čega Mask odlaže da stavi potpis na ugovor?
Ilon Mask - Copyright Tanjug/AP/Matt Rourke

veličina teksta

Aa Aa

Prošlo je više od mesec dana otkako je milijarder Ilon Mask objavio kako želi da kupi društvenu mrežu Tviter, a do konačnog dogovora i dalje nije došlo. Upravni odbor je pristao na Maskovu ponudu, i činilo se da su preostale još samo formalnosti kao što su potpis na ugovoru i (verovatno) Maskov tvit kojim bi proslavio stavljanje parafa. Međutim, taman kad je izgledalo da će doći do ove kupoprodaje vredne 44 milijarde dolara, Mask je rekao da se finalni deo dogovora odlaže.

Kao glavni razlog za to što ne želi još da finalizuje dogovor za kupovinu društvene mreže, Mask je naveo svoju zabrinutost zbog broja lažnih naloga na Tviteru, a nije isključio da zbog iste stvari smanji inicijalnu ponudu od 54,20 dolara po akciji kompanije. Kako je vlasnik Spejs Iksa i Tesle rekao na samitu u Majamiju, od odgovora Tvitera na njegovu zabrinutost zbog lažnih  naloga zavisi da li će doći do konačne kupovine.

"To zaista zavisi od više faktora. I dalje čekam na neku vrstu logičnog objašnjenja za broj lažnih ili neželjenih naloga na platformi, a Tviter odbija da nam kaže nešto više. Sve je to veoma čudno", rekao je Mask, a preneo "Financial times".

Iz kompanije Tviter nekoliko puta su ponovili da je na toj plaformi manje od pet odsto naloga lažno ili su spam ("neželjeni" nalozi). Koristeći termin kojim se u pregovorima obično traži promena cene ili se čak odustaje od ugovora, Mask je rekao kako je moguće da će doći do "materijalne greške u predstavljanju" ukoliko se desi da je broj lažnih ili spam naloga na Tviteru daleko veći od pet odsto.

"To je kao da pristanete na kupovinu nečije kuće jer ima manje od pet odsto termita, što vam je prihvatljivo. Ali ako se desi da u toj kući ima više od 90 odsto termita, to već nije u redu", slikovito je opisao Mask.

U ugovoru koji je Mask napravio sa upravnim odborom Tvitera, stoji da on mora da plati milijardu dolara ukoliko odustane od kupovine te platforme, mada postoji i klauzula koju upravni odbor može da aktivira kako bi ga "primorali" da kupi Tviter i za to plati 44 milijarde, koliko je prvobitno ugovoreno, naveo je "Gardijan".

Baš upravnom odboru Tvitera Ilon Mask verovatno nije omiljena osoba na svetu, s obzirom na to da sa njima stalno vodi "verbalni rat", a to naročito važi za Paraga Agravala, trenutnog izvršnog direktora kompanije. Njihovi odnosi dodatno su se pogoršali kada je Mask neprimerenim emodžijem odgovorio na Agravalovu seriju tvitova.

Naime, Agraval je pokušao da serijom kratkih objava objasni kako funkcioniše detekcija lažnih i spam profila na Tviteru, kao i da je suočavanje sa automatskim spam nalozima "dinamičan proces", i da se nekada pokaže kao da su nalozi spam, a na kraju se ispostavi da iza njih stoje pravi ljudi. Dodao je i da broj lažnih naloga na Tviteru ne može niko spolja da utvrdi (jer je Mask rekao da će to učiniti), zbog toga što takav proces zahteva pristup osetljivim informacijama poput IP adresa i brojeva telefona.

Šta su lažni ili spam nalozi?

Lažni ili spam nalozi, oko kojih se sada i vodi čitava priča, automatizovani su, što znači da iza njih ne stoje prave osobe.

Njihova funkcija može biti da automatski odgovaraju na neke poruke, šalju oglase ili pokušaju da prevare korisnike, pa čak i da utiču na javni diskurs time što tvituju poruke koje se odnose na političku propagandu.

Neki drugi lažni nalozi mogu se koristiti prosto za uvećavanje popularnosti određenih korisnika, koji na taj način kupuju pratioce, lajkove ili ritvitove od onih koji poseduju "farme botova" sa hiljadama ili milionima lažnih naloga.

S obzirom na to da lažni nalozi uvećavaju i ukupan broj Tviter korisnika, mogu da ugroze i prihod kompanije od odglasa (trenutno, taj prihod je 90 odsto).

Saga se nastavlja

Epilog svega je to da epiloga nema, već se saga u vezi sa kupovinom Tvitera produžila. U najnovijem tvitu koji se bavi ovom temom, Ilon Mask je objavio da u bi na Tviteru moglo da se nalazi čak 20 odsto lažnih ili spam naloga - odnosno jedna petina, što je, kako je rekao, mnogo više od onoga što kompanija tvrdi.

"Moja ponuda bila je bazirana na tome da su tačne infomacije koje se nalaze u finansijskom izveštaju Tvitera. Juče, izvršni direktor Tvitera odbio je ja prikaže dokaz da je lažnih naloga manje od pet odsto. Dogovor ne može da se kompletira sve dok ne pokaže (te dokaze)", napisao je Mask u svojoj objavi.

Samo nekoliko sati nakon što je Mask objavio kako sumnja da je čak petina naloga na Tviteru ili lažno ili spam, iz upravnog odbora kompanije stiglo je saopštenje u kom su još jednom ponovili kako su "posvećeni" dogovoru da Mask preuzme Tviter. Kako bi uverili svet (mada verovatno najviše Maska), iz Tvitera su američkom regulatoru predali dokumenta sa novim detaljima o transakciji.

Ovo je samo nastavak nesuglasica između Maska i ljudi koji se trenutno nalaze na čelu Tvitera. Pre nekoliko dana, Mask je objavio kako su ga iz pravnog tima ove društvene mreže optužili da je prekršio ugovor time što je javno izneo da platforma vrši proveru botova na uzorku od 100 naloga. On je ovaj podatak naveo u sklopu objave da će sam testirati koliko ima lažnih naloga na uzorku od 100, jer tako radi i Tviter.

Osim toga, prošlog meseca je uprkos još jednoj klauzuli ugovora, javno kritikovao jednu od osoba koja je najviše pozicionirana u Tviteru - u pitanju je Vidžeja Gade, dugogodišnja šefica za pravne poslove, politiku i bezbednost. Mask je objavio "mim" na kom se nalazi i Gade, uz natpis kojim sugeriše da je Tviter pristrasan u korist levičara. Maskovi pratioci su uskoro retvitovali ovu objavo više desetina hiljada puta, a pisali su i kako bi Gade trebalo da dobije otkaz i da se "vrati u Indiju". 

Ovo je bio samo jedan od primera u kojima Mask kritikuje rukovodstvo Tvitera, a brojni pratioci ga u tome podržavaju. Takođe, istakao je kako nije saglasan sa stavom rukovodstva da je za slobodan govor dovoljno samo povećati zaštitu korisnika od maltretiranja drugih na toj društvenoj mreži, već je rekao da bi rado "dozvolio slobodan govor u onoj meri u kojoj objave na Tviteru ne krše zakon".

Pad akcija Tesle

Mada Ilon Mask navodi zabrinutost za broj botova kao razlog za odlaganje konačnog dogovora, određeni faktor u ovome moglo bi da igra i to što su akcije kompanije Tesla pale oko 20 odsto otkako je prvi put otkrio da planira kupovinu 100 odsto akcija Tvitera.

Samim tim, pale su i akcije Tvitera, koje sada iznose 37,3 dolara, a vredele su prosečno 46,76 dolara u periodu između Maskove ponude od 54,29 dolara za preuzimanje i cene od 39,31 dolara po kojoj su se trgovale početkom prošlog meseca kada je on prvi put otkrio da je kupio više od 9 odsto udela u Tviteru.

Sudeći po navedenim podacima, izgleda da investitori sumnjaju u to da će Mask uspeti da obavi posao po ponuđenoj ceni, uprkos činjenici da je nedavno obezbedio više od 7 milijardi dolara sredstava od impresivne grupe investitora, među kojima je i investicioni fond Fideliti, gigant rizičnog kapitala Sekvoja i suosnivač Orakla Leri Elison, preneo je američki CNN.

Mask takođe ima obećanje banke Morgan Stenli da će odobriti sredstva od 12,5 milijardi dolara kroz marginalne zajmove za koje će kolateral biti njegove akcije u "Tesli".

Imajući u vidu veliki pad "Teslinih" akcija, pitanje je da li će Mask morati da snizi cenu svoje ponude kako bi zaključio posao ukoliko se pad akcija ovog proizvođača električnih vozila nastavi, ili će možda odustati od Tvitera, navodi CNN, i zaključuje da raste skepticizam na Vol Stritu u pogledu šansi za realizaciju Maskovog nauma.

Komentari (0)

Magazin