Tehnologija

Otvoren gejming vikend u Dorćol platzu: Mladi prave igrice na zadatu temu, najboljima sledi nagrada

Komentari

Autor: Tanjug

27/05/2022

-

23:30

Otvoren gejming vikend u Dorćol platzu: Mladi prave igrice na zadatu temu, najboljima sledi nagrada
Otvoren gejming vikend u Dorćol platzu: Mladi prave igrice na zadatu temu, najboljima sledi nagrada - Copyright TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

veličina teksta

Aa Aa

U sklopu Maja meseca matematike od danas do 29. maja u Dorćol platzu se održava Gejming vikend, otvoreno takmičenje u pravljenju video-igara za mlade talente (gejm-džem).

Generalni direktor kompanije Playstudios u Srbiji Nikola Mitić otvorio je gejm-džem u okviru kojeg će 70 mladih ljudi, prevashodno studenata, ali i srednjoškolaca, ima priliku da 48 sati pravi video igrice na zadatu temu.

Oni će za to vreme morati da osmisle koncept igrice, dizajn, da je isprogramiraju i da je prezentuju u nedelju, nakon čega će žiri izabrati tri najbolje.

Mladi talenti mogu da računaju na pomoć profesionalaca iz kompanija Nordeus, Playstudiosa i drugih, a predviđeno je i mesto na kojem će moći da se odmore, odspavaju i jedu.

TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

 

Generalni direktor Playstudiosa u Srbiji kaže da je cilj Gejm džema uključivanje mladih u proizvodnju video igara.

"Cilj je inspirisati što više mladih da svoju strast prema igranju igrica pretoče u stvaranje video-igara. Gejm džemovi su idealna prilika za mlade da osete kako izgleda pravljenje video igre, da se naviknu na rad u timovima, na kratke rokove, da se naviknu na komunikacijama sa kolegama koji dolaze iz drugih profesija i industrija", poručuje Mitić.

Kaze i da nije lako uspeti u industriji video-igara, potrebno je veliki broj pokušaja, ali je i nagrada velika.

TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

 

"U industriji video-igara zasigurno ima novca. Sam ulazak u tu industriju je jako težak, potrebno je određeno znanje, a sama industrija je visokorizična. Kada se prevaziđu ti rizici, uspeh je sve bliži", navodi Mitić.

Govoreći o studijima koji se bave proizvodnjom video-igrica u Srbiji, Mitić kaže da ima vrste, jedni rade za druge korporacije i posluju u okviru većih sistema, a drugi rade samostalno, sami rade marketing i sami objavljuju svoje proizvode na globalno tržište.

"Industrija video-igara je globalno u porastu. U Srbiji imamo više od 100 studija koji se bave izradom video igara i postala je prepoznatljiva na globalnoj sceni kao pouzdan partner. Svi studiji su orijentisani globalno, a proizvodnja je u Srbiji", poručuje Mitić.

Ana Pinter je pozorišni reditelj i došla je sa željom da se oproba u pravljenju video-igrica.

"Dolazim iz jednog analognog konteksta i veoma me zanima kako mogu svoje analogne veštine da primenim na jednom eksperimentalnom poduhvatu kao što je pravljenje video igrice", kaže Ana.

TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

 

Ilija Stojković je danas završio srednju školu.

"Dugo nisam pravio video-igre. Kao dete sam nešto isprobavao sa računarima, ali posle dugo vremena, ovo je prvi put da ću imati prilike da se ponovo oprobam", poručuje Ilija.

Miljan Ðorđević studira Elektrotehnički fakultet i kaže da je došao zbog iskustva.

"Nisam ranije učestvovao na takvom događaju. Interesuje me gejm development. Pravio sam već neke manje video-igrice za sebe", kaže Miljan.

Nikoleta Radišić je završila industrijski dizajn i došla je da vidi da li postoji neko mesto za nju u gejming industriji.

"Da isprobam šta ću dalje. Imam iskustva iz 3D modelinga, ali ne iz gejminga", kaže Nikoleta.

Komentari (0)

Magazin