Tehnologija

Rusija namerava da pošalje kosmonaute na kinesku svemirsku stanicu

Komentari

Autor: A. Todorović

01/07/2021

-

23:05

Rusija namerava da pošalje kosmonaute na kinesku svemirsku stanicu
Rusija namerava da pošalje kosmonaute na kinesku svemirsku stanicu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rusija planira da pošalje kosmonaute na kinesku svemirsku stanicu sa svog raketodroma ili sa evropskog u Francuskoj Gvajani.

Ambiciozne planove objavio je Dmitrij Rogozin, šef ruskog svemirskog programa i direktor Roskosmosa na nedavno održanoj konferenciji u San Petersburgu uz konstataciju da su u toku pregovori sa Kinom. 

"Kineska svemirska stanica ima drugačiji nagib u odnosu na Međunarodnu svemirsku stanicu i može se poleteti ka njoj sa kosmodroma Vostočni kao i sa evropske lansirne stanice Kouru koja se nalazi u Francuskoj Gvajani", izjavio je Rogozin i dodao da utvrđuju da li postoji mogućnost da se nadogradi ruski modul Sojuz kako bi mogao da se lansira sa Kourua.

Kina je nedavno poslala prvu posadu na Tijanhe svemirsku stanicu koja se trenutno sastoji samo od osnovnog modula ali će u narednom periodu da se obavi nadogradnja i prošire njeni kapaciteti. Tri kineska astronauta provešće u svemiru naredna tri meseca, prenosi sajt Spejs.

Izgradnja Kineske svemirske stanice (KSS) biće zavšena 2022. godine i svakodnevno će imati posadu bar u narednih deset godina.

profimedia

 

Postoji mogućnost da ostane jedina svemirska stanica koja će moći da ugosti međunarodne astronaute jer je posle 2024. godine neizvesna budućnost Međunarodne svemirske stanice. Ruski zvaničnici su istakli da posle te godine planiraju da se povuku sa MSS jer više nije bezbedna za život i rad, što je ambasada Rusije u Srbiji potvrdila za Euronews Srbija. Za to vreme Rusija već pravi novu svemirsku stanicu koja će verovatno jednog dana da zameni dotrajalu MSS.

Putovanje ruskih kosmonauta na KSS biće izazov, razlog tome je što se ruski kosmodromi nalaze na većim geografskim širinama što može da oteža pristup KSS jer je orbitalni nagib stanice optimizovan za lansiranje iz Jiukuana u Kini. Ako bi ruski modul Sojuz sada poleteo ka KSS morao bi prilikom približavanja da obavi oštar manevar kako bi zauzeo pravilan polozaj prilikom povezivanja sa KSS, ali bi bilo potrebno da ponese znatno veće rezerve goriva koje bi se utrošilo prilikom manevrisanja.

Druga mogućnost je lansiranje Sojuza sa evropskog kosmodroma u Francuskoj Gvajani koji se nalazi u blizini ekvatora, ali bi za lansiranje ruski modul morao da se prepravi.

Komentari (0)

Magazin