Tehnologija

"Bard" protiv ChatGPT: Šta je poznato o rivalu čuvenog četbota koji se "kuva" u Guglu

Komentari

Autor: Euronews.next

11/02/2023

-

22:58

"Bard" protiv ChatGPT: Šta je poznato o rivalu čuvenog četbota koji se "kuva" u Guglu
"Bard" protiv ChatGPT: Šta je poznato o rivalu čuvenog četbota koji se "kuva" u Guglu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od kada je veštačka inteligencija (AI) ChatGPT osvojila svet svojim impresivnim mogućnostima, fokus je prebačen na Gugl, odnosno na način kojim će ovaj tehnološki gigant odgovoriti očiglednom konkurentu.

I Gugl je odgovorio Bardom, četbotom za koga izvršni direktor kompanije, Sundar Pičai tvrdi da će kombinovati širinu svetskog znanja sa snagom, inteligencijom i kreativnošću njihovih jezičkih modela.  

U objavi na svom blogu, Pičai je pohvalno govorio o Guglovom radu na veštačkoj inteligenciji koji uključujuće i rad iz 2017. godine o Transformer tehnologiji, za koji tvrdi da je oblikovao ovu oblast, i napretku sa modelima difuzije za koje je rekao da su osnova mnogih generativnih AI aplikacija koje vidimo danas.  

Te generativne aplikacije mesecima su u centru AI prostora, kako su počele da se proširuju platoforme za pretvaranje teksta u sliku, teksta u video, čak i teksta u muziku. Tehnološki posmatrači su međutim čekali da Gugl odgovori na ChatGPT otkako je proizvod OpenAI-ja pušten za javno testiranje u novembru prošle godine.  

ChatGPT koristi OpenAI-ov procesor prirodnog jezika GPT3 kako bi korisnicima bilo omogućeno da unose pitanja i dobijaju odgovore nalik ljudskim. Do sada su uglavnom korišćeni za pisanje eseja, članaka, polaganje testova ili ispita, prevođenje tekstova, čak i za pisanje kompjuterskih kodova.  

Kako se Bard poredi sa ChatGPT-om?  

Moraćemo da sačekamo kako bismo saznali, zato što će ovaj tehnološki gigant Bard pustiti u testiranje samo određenoj grupi ljudi.  

Međutim, prema blogu Sundara Pičaia, Bard će korisiti informacije sa interneta kako bi obezbedio odgovore koji su sveži i visokog kvaliteta. Ovo će ga izdvojiti od ChatGPT-a koji je obučen na ogromnoj količini podataka koji se prekidaju na kraju 2021. godine.  

Kao i ChatGPT, Bard bi trebalo da objašnjava kompleksne teme poput astronomskih naučnih otkrića na jednostavan način, dovoljno jasno da ga i dete može razumeti. Gugl kaže da će Bard raditi i ostale prostije, svakodnevne zadatke poput saveta za planiranje žurke ili ideja za ručak na osnovu namirnica koje se nalaze u frižideru.  

Pičai nije rekao da li će Bard moći da piše dužu prozu kao što to radi ChatGPT. Bard može predstavljati prostor za izražavanje kreativnosti i radoznalosti, napisao je on.  

Napomenuo je i da će Bard biti dostupan široj javnosti kasnije ove godine kada prođe period testiranja.  

Bardovo postojanje najavljeno je manje od dve nedelje nakon što je Majkrosoft objavio da ulaže milijarde dolara u OpenAI, kompaniju u kojoj već ima udeo od milijardu dolara (0,93 milijarde). Mnogi analitičari veruju da će AI tehnologija (tehnologija veštačke inteligencije) biti podjednako revolucionarna kao što su to bili lični računari, Internet i pametni telefoni u različitim etapama u prethodnih 40 godina.  

Pičai je naglasio koliko je važna veštačka inteligencija bila u proteklih šest godina, sa jednim od najvidljivijih proizvoda koji je materijalizovan 2021. godine u jezičkom modelu za mašinsko učenje pod imenom "Language Models for Dialog Applications", ili LaMDA, koji će se koristiti za napajanje Barda.  

U planovima Gugla su takođe i ugrađivanje LaMDA i drugih unapređenja veštačke inteligencije u svoj pretraživač kako bi obezbedio korisnije odgovore na pitanja milijarde korisnika koja postaju sve komplikovanija.  

Bez davanja preciznog vremenskog okvira, Pičai je napomenuo da će ova unapređenja biti realizovana u bliskoj budućnosti.  

Kao još jedan znak sve veće posvećenosti Gugla ovoj oblasti, prošle nedelje je ova kompanija najavila da će uložiti i sarađivati sa Anthropicom, AI start-up kompanijom koju će voditi neki od biviših lidera OpenAI-a.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin