Zdravlje

Istraživači sa MIT-a otkrili su novi dijagnostički alat koji bi mogao da otrkije ćelije raka u urinu

Komentari

Autor: Euronews

03/08/2021

-

11:10

Istraživači sa MIT-a otkrili su novi dijagnostički alat koji bi mogao da otrkije ćelije raka u urinu
Istraživači sa MIT-a otkrili su novi dijagnostički alat koji bi mogao da otrkije ćelije raka u urinu - Copyright EPA/Raphael Alves

veličina teksta

Aa Aa

Uskro bi u upotrebu mogao da se uvede dijagnostički alat koji bi kroz urin osobe mogao lakše i brže da otkrije da li u organizmu postoje ćelije raka. Takođe, na ovaj način bi moglo da se prati i njegovo širenje kao i tačna lokacija, kažu naučnici sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) koji već mesecima rade na ovom otkriću.

Reč je o nanočestici koja nije vidljiva golim okom, a može na više načina da se "ubaci" u organizam - da se popije, udahne ili ubrzga.

Ukoliko otkrije ćelije raka u organizmu, ona može tačno da ga locira, što bi dodatno olakšalo, a nekada i ubrzalo proceduru lečenja. 

Praćenje i širenje bolesti

Svetski poznati Institut naveo je da se nanočestice u principu mogu koristiti za otkrivanje raka bilo gde u telu.

Profesroka i vođa ovog projekta Sangeta Bihtai kaže da je ovo otkriće posebno dobro u slučaju da se prati tumor, naročito onaj koji se s vremena na vreme ponavlja, a pre svega se, kaže ona, misli na rak debelog creva koji je tome najviše sklon. 

Ona takođe dodaje da je dobar i u praćenju tumora pluća i jetre.

"Širok je senzor koji može da prati širenje bolesti u organizmu. Ona se može pratiti kroz urin koji bi nam pomogao da viziuliziramo gde se on tačno nalazi", kaže ona i objašnjava da bi se kontrola vršila na svakih šest meseci.

"Ukoliko je test urina pozivitan, mogli bi da pratimo radioaktivnu verziju istog agensa za studiju snimanja i na taj način da itvrdimo gde se bolest širi", kaže ona.

Inače, značaj nanočestica u medicni postao je veoma značajan proteklih godina. Zbog svoje veličine, one se ponašaju drugačije, kažu stručnjaci, jer lakše apsorbuju energiju i reaguju sa hemikalajama. 

To takođe znači da su imali ključnu ulogu u naučnim otkrićima do kojih se ne bi moglo doći bez njihove upotrebe. 

Komentari (0)

Magazin