Zdravlje

Kako klimatske promene utiču na ljude sa alergijama: Visoke temperature uslovile ranije javljanje polenske groznice

Komentari

Autor: Euronews

25/02/2024

-

08:04

Kako klimatske promene utiču na ljude sa alergijama: Visoke temperature uslovile ranije javljanje polenske groznice
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Broj ljudi koji osećaju simptome sezonskih alergija uvećava se u poslednjih 20 godina, a u nekoliko evropskih zemalja oni koji su alergični na polene jedva imaju nekoliko nedelja godišnje bez simptoma.

Stručnjaci povećan rizik od razvoja simptoma alergija pripisuju višim temperaturama, budući da je prethodni januar bio najtopliji otkad postoje merenja u Evropi. Primera radi, u Francuskoj su specifični meteorološki uslovi uslovili pojačano prisustvo polena u vazduhu.

"Vetrovi trenutno duvaju u pravcu jugozapad-severoistok u većem delu zemlje, što širi polen. On se pomera iz južnih regija gde je cveće već procvetalo i zato je polen već u vazduhu u severnom području, gde se poleni još nisu oslobodili", rekao je za Euronews David Faranda iz francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja.

Drveće sve ranije cveta

Nacionalna mreža za aerobiološki nadzor u Francuskoj prošle nedelje je upozorila da je naročito povećano prisustvo polena leske i jove.  Pored toga, najavljena je i pojačana koncentracija polena drveća iz porodice čempresa (kedar i kleka) koji će drastično povećati rizik od alergija. 

Karl Kristijan Bergman iz nemačkog Informacionog servisa o polenu rekao je za Euronews da je u poslednjih dvadeset godina polen u vazduhu počeo da se javlja sve ranije, a naročito leske i breze.

Tanjug/Nenad Mihajlović, profimedia

 

Nivo polena breze naročito varira svake godine, ali Bergman ističe da pokazuje tendenciju rasta.

"Nije da je polena više, nego sezona počinje ranije, nego što je uobičajeno", rekao je on, dodajući da zagađenje vazduha u gradovima može da promeni proteine u alergenima.

Naime, poljska studija objavljena prošle godine u stručnom časopisu PLOS One pokazala je da drveće breze u visoko zagađenim gradovima, na primer, sadrži viši nivo glavnog alergena. Autori su zato u svom radu preporučili da se drveće koje najčešće izaziva alergije, ne sadi u zagađenim gradovima.

Klimatske promene utiču na sezonu alergije

Ove godine u Nemačkoj je drvo jove počelo da "cveta" već početkom februara, odnosno ranije nego što je uobičajeno i to zbog visokih temperatura, kaže Matijas Merčan iz Informacionog servisa o polenu.

Izveštaj francuske vlade iz 2014. upozorava da bi klimatske promene mogle da produže sezonu polenskih alergija, promene geografsku distribuciju polena i povećaju njegovu koncentraciju u vazduhu. 

profimedia

 

U njemu se ističe da atmosfersko zagađenje takođe može da reaguje sa polenom i alergijama. 

Raniji početak i produžavanje sezone alergija u s jeseni znači da je vrlo mali period godine bez alergena.

"Ako ste alergični na polen drveća, trava i recimo, ambrozije, onda imate vrlo malo vremena - dve, tri ili četiri nedelje bez polena u vazduhu", kaže Bergman.

"Poređenja radi, pre dvadeset godina imali smo barem tri ili četiri meseca bez polena", dodaje on.

Faranda kaže da sezona alergija može da se zaustavi, tokom zime kada temperature padnu, a da se onda nastavi.

"Činjenica da smo kalendarski još u zimi čini mogućim da ćemo u jednom trenutku u martu ili čak u februaru, imati hladnije vreme koje će zaustaviti sezonu alergija, zaustaviti cvetanje mnogih vrsta i napraviti pauzu u sezoni alergija, koja će onda kasnije ponovo početi", dodaje stručnjak. 

"Tako bi trebalo da bude i u budućnosti sa sve većim rastom emisije CO2 i klimatskim promenama", dodao je Faranda.

Komentari (0)

Magazin