Zdravlje

Osobe čije su majke pušile cigarete tokom trudnoće u većem riziku od dijabetesa

Komentari

Autor: FoNet

22/03/2024

-

09:57

Osobe čije su majke pušile cigarete tokom trudnoće u većem riziku od dijabetesa
Osobe čije su majke pušile cigarete tokom trudnoće u većem riziku od dijabetesa - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Osobe čije su majke bile pušači i uživale u duvanu tokom trudnoće imaju 22 odsto veće izglede da boluju od dijabetesa tipa 2, zaključci su istraživanja predstavljenog na skupu naučnika epidemiologa i kardiologa Američke asocijacije za bolesti srca, održanog u Čikagu.

Na istom skupu saopšteno je da odrasle osobe koje su podlegle navici pušenja, imaju čak 35 odsto veće izglede oboljenja od te vrste dijabetesa u odnosu na nepušače.

Rezultati proučavanja u ovoj oblasti, koje je obuhvatilo 476.000 odraslih čiji su zdravstveni podaci dobijeni iz bio-banke Velike Britanije, ukazuju na uzročno-posledičnu vezu između uživanja duvana i oboljenja od dijabetesa tipa 2, uz naznaku da su osobe koje su počele da puše duvan kao adolescenti izložene riziku ove vrste sećerne bolesti za 57 odsto više nego one koje nemaju kontakt sa nikotinom.

Jedan od autora ovog istraživanja prof. dr Viktor Venc Zong kaže da pušači čije su majke konzumirale duvan u vreme trudnoće i koji imaju i genetsku predizpozicije, imaju više od tri puta veće izglede da se razbole od dijabetesa tipa 2 u odnosu na nepušače.

Najvećem riziku ipak su izložene osobe koje su počele da puše dok su bile adolescenti u periodu od pet do 14 godina starosti. Verovatnoća da se ovi uživaoci duvana razbole od dijabetesa u kasnijim godinama života, u odnosu na nepušače, veća je za čitavih 639 odsto.

Ipak oni koji su počeli da puše kao adolescenti, ukoliko ostave cigarete, imaju zdrav životni stil, pre svega adekvatnu ishranu, mogu značajno da umanje mogućnost bolovanja od dijabetesa, tvrdi Zong.

Prema raspoloživim statističkim i zdravstvenim podacima u svetu u cigaretama ili drugim duvanskim proizvodima uživa 50 miliona mladih uzrasta od 13 do 15 godina.

Adolescenti najviše puše u razvijenim zemljama sveta i to 27,7 odsto mladića i 19, 4 odsto devojaka.

Najveći broj tinejdžera, njih 32,5 odsto, puši na Palau arhipelagu u Mikroneziji, a odmah zatim, po broju mladih uživalaca duvana slede Bugarska i Rumunija, sa po 32 odsto adolescenata pušača. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin