Zdravlje

Zašto se infekcija "crnih gljivica" javlja samo kod kovid obolelih i to baš u Indiji?

Komentari

Autor: Euronews

24/05/2021

-

21:22

Zašto se infekcija "crnih gljivica" javlja samo kod kovid obolelih i to baš u Indiji?
Zašto se infekcija "crnih gljivica" javlja samo kod kovid obolelih i to baš u Indiji? - Copyright Tanjug/AP/Mahesh Kumar A.

veličina teksta

Aa Aa

Tokom drugog talasa virusa korona, određene države u Indiji planiraju da proglase epidemiju "crnih gljivica". Ova misteriozna infekcija trenutno najčešće napada dijabetičare koji se oporavljaju od kovida 19.

Mukormikoza je zapravo veoma retka infekcija koju uzrokuje grupa gljivica. Ove gljivice obično napadaju i uništavaju krvne sudove, a najčešće se smeštaju u nosnu šupljinu i susedne sinuse. 

"Gljivične infekcije u sinusima javljaju se u više formi, od benignih 'loptica' u sinusima koje se jednostavnom hirurgijom odstranjuju, pa do teških formi koje mogu da ugroze život pacijenata", objasnio je za Euronews Srbija dr Milanko Milojević načelnik klinike za otorinolaringologiju u ORL ordinaciji Tragus.

On tvrdi da su obično imuni kompromitivni pacijenti, pre svega dijabetičari koji redovno koriste insulin podložniji gljivičnim infekcijama. 

Najčešćim faktorima rizika se smatraju:

  • Dijabetes koji može da oslabi imunoliški odgovor
  • Konzumiranje steroidnih lekova koji povećavaju nivo šećera u krvi i time smanjuju imunološki odgovor tela.
  • Maligni tumori krvi, što opet rezultira oštećenim imunološkim sistemom
  • Višak gvožđa u krvi
  • Traume na koži i opekotine
  • Neuhranjenost​

Zašto se ova infekcija javlja kod kovid pacijenata?

Mukormikoza se može javiti bilo kada nakon infekcije kovida 19, bilo tokom boravka u bolnici, bilo nekoliko dana do nekoliko nedelja nakon otpusta.

Kovid uzrokuje promene u organizmu domaćina koje su povoljne za gljivice, ali i oštećuje sluznicu disajnih puteva i krvne sudove. Takođe uzrokuje povećanje serumskog gvožđa što može da pomogne u rastu gljivica.

Tanjug AP/Amit Sharma

 

Pored toga, steroidni lekovi koji se koriste za tretman povećavaju šećer u krvi. Nagli porast slučajeva infekcija crnim gljivicama Indiji razotkrio je posledice prekomerne upotrebe lekova jer su u periodu drugog talasa kovida 19 lekari kršili smernice o upotrebi lekova, a panični pacijenti pribegavali samolečenju, ukazuje "Fajnenšel tajms".

Sve gore navedeno daje savršeno "tlo" za infekciju mukormikozom.

Takođe, značajnu ulogu mogu da igraju i nehigijenski uslovi u bolnicama, posebno kada su u pitanju respiratori.

Kako se širi infekcija?

Fenomen epidemije u Indiji je upravo to što se sama infekcija ne može da se prenosi sa osobe na osobu, prenosi "The Indian Express".

Same gljivice se obično inhaliraju, a ukoliko osoba ima slabiji imunitet one mogu da opstanu i da se razvijaju.

Kako dr Milojević ističe crne gljive najbolje opstaju na visokim temperaturama i velikoj vlazi, a to je upravo klima koja je karakteristična za Indiju, ističe dr Milojević.

"Alergijski gljivični sinuzitis se razvija kada osoba inhalira gljivu i razvije alergiju. Takve infekcije često napadaju oči ili čak mozak", zaključio je dr Milojević.

Tanjug/AP/Ajit Solanki

 

Kako se ova infekcija manifestuje?

Pacijenti koji pate od gljivične infekcije obično imaju simptome začepljenja i krvarenja iz nosa, otok i bol u oku, zamagljen vid, odnosno na kraju gubitak vida. Takođe oko nosa mogu da se pojave crne mrlje.

"U glavnom se gljivične infekcije leče hiruški", ističe dr Milojević.

Lekari u Indiji tvrde da većina pacijenata dolazi kasno na pregled, kada već izgube vid, te moraju hiruški da uklone oko pacijentu kako bi sprečili infekciju da dopre do mozga.

U nekim slučajevima pacijenti izgube vid na oba oka, a veoma retko lekari moraju hirurški da uklone viličnu kost kako bi zaustavili širenje bolesti.

Ipak, postoji intravenska injekcija protiv gljivica koja košta 48 dolara (4.600 RSD) po dozi i koja se mora primati svaki dan tokom osam nedelja, prenosti BBC.

Komentari (0)

Magazin