Zdravlje

Delta soj je mutirao: Šta treba da znamo o novoj subvarijanti korone?

Komentari

Autor: Tara Tomović

21/10/2021

-

10:00

Delta soj je mutirao: Šta treba da znamo o novoj subvarijanti korone?
Delta soj - Copyright pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je registrovala novi soj koronavirusa AY.4.2, podvrstu delta soja nazvanu delta plus, izjavio je danas šef naučne grupe za dijagnostičku metodu pri ruskom Naučnom istraživačkom institutu, Kamil Hafizov. Osim toga, AY.4.2 je otkriven u Velikoj Britaniji, a prema britanskim naučnicima, predstavlja jednu od 45 podvrsta delte.

Direktor Genetičkog instituta na univerzitetu Fransoa Balo, nagovestio je da bi novi soj mogao da se širi za 10 do 15 odsto brže nego prethodni, prenosi TASS.

"Da, neki izolovani slučajevi AY.4.2 soja su već zabeleženi u Rusiji. To je jedna od brojnih podvrsta delte", kazao je Hafizov.

Ruski stručnjak ocenio je da će pojavljivanje novih sojeva verovatno da pogorša epidemiološku sliku u zemlji, ali je objasnio i da bi AY.4.2. mogao postepeno da istisne originalni delta soj, ali je "malo verovatno da će se to desiti u skorije vreme".

"Ovo je potencijalno malo zarazniji soj", naglasio je.

Da bi tzv. delta plus soj mogao biti zarazniji upozorio je i komesar Uprave za hranu i lekove dr Skot Gotlijeb.

"U Velikoj Britaniji se beleži najveće jednodnevno povećanje obolelih od kovida u poslednja tri meseca, baš kao što nova delta varijanta AY.4 sa mutacijom S:Y145H u šiljku dostiže osam odsto sekvenciranih u zemlji", napisao je on i dodao:

"Potrebna su nam hitna istraživanja da bismo otkrili da li je ovaj delta plus soj prenosiviji ili delimično izbegava imunitet. Varijanta je u Velikoj Britaniji prisutna otprilike od jula, ali se učestalost polako povećavala. Nema jasnih naznaka da je znatno prenosivija, ali bi trebalo da radimo na tome da brže okarakterišemo i druge varijante. Imamo alate za to".

Kako kaže, nova podvarijanta delte nije razlog za hitnu zabrinutost, već "podsetnik da su nam potrebni snažni sistemi za identifikaciju i karakterizaciju novih varijanti".

"Ovo mora biti koordiniran globalni prioritet za kovid, isto kao što su slični međunarodni napori postali standardna praksa kod gripa".

Takođe, austrijski molekularni biolog Ulrih Eling rekao je za bečki dnevnik "Kronen cajtung" da se u toj zemlji novi oblik delta soja pojavio pre par nedelja. Za sada je registrovan u nešto više od 30 slučajeva.

Da li Srbiju treba da plaši delta plus?

Virusolog dr Tanja Jovanović je za Euronews Srbija rekla da nije ništa neobično da virusi mutiraju i da se promene, ali da se to i dalje dešava u okviru one strukture kojom virus uspostavlja komunikaciju sa organizmom, ali i imunim odgovorom.

"To je subvarijanta u kojoj imamo samo još jednu novu mutaciju, odnosno samo jednu novu aminokiselinu u površinskom proteinu", istakla je dr Jovanović.

Kako kaže, svaka nova promena se dešava sa ciljem da se virus uspešnije prenosi, pa će verovatno i za ovu subvarijantu biti potvrđena lakša transmisija.

"Zato apel mora biti da će se, sve dok ne postignemo kolektivni imunitet, virus menjati, lakše prenositi, možda čak i davati težu kliničku sliku i lakše bežati od prirodnog i vakcinalnog imuniteta", rekla je dr Jovanović.

Šta je AY.4.2?

Sve varijante pod oznakom AY, poznatije kao delta soj okarakterisane su od strane Svetske zdravstvene organizacije kao zabrinjavajuće, jer postoje dokazi da bi ove varijante mogle biti zaraznije i da uzrokuju ozbiljniju bolest od vuhanske verzije SARS-CoV-2. Takođe, imaju mogućnost da bolje izbegnu zaštitu od vakcina i dostupne terapije.

AY.4.2. je predloženi naziv za novi delta subtip, onaj na koji dr Gotlijeb apeluje u svom tvitu. Predstavlja kombinaciju AY.4 mutacije i izmene na spajk proteinu S:Y145H (kojim se virus vezuje za ćelije).

Prema izveštaju britanske Agencije za javno zdravlje, ova mutacija postaje sve učestalija u toj zemlji i prati se.

S druge strane, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti pak, ne izdvajaju AY.4 od ostalih AY varijanti.

Stručnjaci na globalnom nivou se pak, slažu da svi podtipovi delta varijante treba temeljno da se ispituju.

 

Komentari (0)

Magazin