Zdravlje

Ronapreve i Regkirona: EU odobrila prve lekove antitelima za kovid 19

Komentari

Autor: Tanjug

11/11/2021

-

17:44

Ronapreve i Regkirona: EU odobrila prve lekove antitelima za kovid 19
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Evropska agencija za lekove (EMA) dala je danas pozitivno mišljenje o dva tretmana protiv koronavirusa - Ronapreve i Regkirona.

Oba tretmana su namenjena za upotrebu u ranim fazama infekcije, a zanovana su na antivirusnim monoklonskim antitelima.

U EMA navode da se Ronapreve, kompanije Roš, odobrava za prevenciju i lečenje koronavirusa kod odraslih i adolescenata (od 12 godina starosti i težine najmanje 40 kilograma) kojima nije potreban dodatni kiseonik i koji su pod povećanim rizikom da njihova bolest postane teška.

Regkironea, kompanije Celtrion Heltker Hungari, odobrena je za lečenje odraslih osoba sa koronavirusom kojima nije potreban dodatni kiseonik i kojima je takođe povećan rizik da njihova bolest postane teška.

Ronapreve i Regkirona su prvi lekovi sa monoklonskim antitelima koji su dobili pozitivno mišljenje EMA. Do sada je jedini tretman protiv korone odobren u EU bio Remdesivir.

U Briselu navode da EU ima jednu od najviših stopa vakcinacije u svetu, ali da će ljudi nastaviti da se razbolevaju i da će im trebati bezbedni i efikasni tretmani za borbu protiv infekcije i poboljšanje izgleda ne samo za brži oporavak, već i za preživljavanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin