Zdravlje

Dupli mutant na mapi Evrope - indijski soj otkriven u 24 države starog kontinenta, stigao i do Balkana

Komentari

Autor: Tila Stanković

31/05/2021

-

21:02

Dupli mutant na mapi Evrope - indijski soj otkriven u 24 države starog kontinenta, stigao i do Balkana
Dupli mutant na mapi Evrope - indijski soj otkriven u 24 države starog kontinenta, stigao i do Balkana - Copyright Tanjug/ AP Photo/Channi Anand, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Indijski soj virusa korona ili takozvani "dupli mutant" prvi put se pojavio u Evropi tokom druge polovine aprila, a od tada se proširio na veći deo kontinenta.

Prema poslednjem izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, koji je objavljen 25. maja, indijski soj virusa korona zvanično je zabeležen na 53 teritorija u svetu.

U tom trenutku je ovaj soj bio otkriven u 22 evropske države, međutim od tada su još dve zemlje otrkile prve slučajeve duplog mutanta, što znači da je varijanta virusa korona B.1.617 trenutno pristutna u 24 država Evrope.

Gde je sve potvrđen indijski soj u Evropi?

U Velikoj Britaniji je pronađeno je 77 slučajeva ove varijante 15. aprila, prema izveštaju Engleske Agencije za javno zdravlje.

Više od nedelju dana kasnije, u Belgiji je pronađen ovaj soj kod grupe studenata koji su u državu doputovali iz Pariza. Od 43 studenta 20 njih je bilo zaraženo indijskom varijantom, saopšteno je 23. aprila.

U narednih nekoliko dana indijski soj je otkriven u Nemačkoj, Holandiji, Irskoj i Švajcarskoj, a i dalje je najviše zarašenih bilo u Velikoj Britaniji.

Grčka je bila prva zemlja na Balkanu, koja je 25. aprila otkrila indijsku varijantu kod muškarca iz severnog dela države.

Vlasti u italijanskom regionu Venetu, objavila su 26. aprila dva otkrivena slučaja, a u naredna dva dana prvi pacijenti su se zarazili ovim sojem kako u Portugalu, tako i u Andaluziji na jugu Španije.

Prvi slučajevi soja otkriveni su na Kipru 19. maja.

Tanjug/ AP Photo/Lisa Leutner

 

Indijska varijanta koronavirusa otkrivena je u tri države koje se graniče sa Srbijom. Prvo je Ministarstvo zdravlja Rumunije potvrdilo prvi slučaj indiskog soja 29. aprila, zatim je soj stigao u Sloveniju 12. maja, a Mađarska je identifikovala dva slučaja 28. maja.

Posle Belgije, dupli mutant je otkriven u Danskoj još 23, a u Holandiji 26. aprila.

U Švedskoj je potvrđeno 20 slučaja indijskog soja početkom maja, a, prema izveštaju Svetske Zdravstvene organizacije, do 12. maja ovaj soj se pojavio i u Norveškoj i u Finskoj.

U Rusiji se prvi slučaj pojavio tek 13. maja, a pacijenti su navodno bili studenti iz Indije. Do sada poslednja država na Baltiku koja se suočila sa duplim mutantom je Letonija, koja je prve slučaj otkrila 27. maja.

Kako je ranije spomenuto u tekstu, prve evropske države u kojima se pojavio indijski soj bile su Velika Britanija, zatim Belgija, Nemačka, Isrka i Švajcarska.

U Francuskoj i Češkoj je mutant otrkiven 30. aprila, a u Poljskoj početkom maja.

Prema zvaničnim izveštajima, ovaj soj je stigao u Austriju 11. maja.

profimedia

 

Šta sve znamo o indijskom soju?

Novi soj koronavirusa koji se prvi put pojavio u Indiji doneo je dodatna ograničenja i zabrinutosti nakon što je počeo da se širi u 50 zemalja sveta.

Soj B.1.617 prvi put je otkriven u oktobru 2020. godine i deli se na više mutacija koje utiču na to kako se vezuje za naše ćelije.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) označila je B.1.617 kao zabrinjavajuću mutaciju, rekavši da postoje indikacije da se brže širi, izaziva teži oblik bolesti i smanjuje efikasnost vakcina i terapije.

Upravo je ova mutacija kriva za razornu epidemiju koronavirusa u Indiji, ali i pucanje zdravstvenog sistema. Na vrhuncu epidemije, zemlja je nekoliko dana zaredom beležila čak 400.000 slučajeva kovida, a i dalje broji više od 4.000 smrtnih slučajeva dnevno.

Varijanta B.1.617 ima višestruke mutacije koje odlikuje lakši prenos. Britanska naučna savetodavna grupa za vanredne situacije napisala je ovog meseca da "postoje indicije da je indijski soj prenosiviji za čak 50 odsto".

profimedia

 

Da li će vakcine delovati protiv indijskog soja?

Rezultati nedavne studije u Velikoj Britaniji otkrivaju da je vakcina Fajzer/Biontek protiv indijskog soja bila efikasna 88 odsto dve nedelje nakon druge doze. S druge strane, dve doze Astrazeneke bile su 66 odsto efikasne.

Ipak, obe vakcine su bile samo 33 odsto efikasne protiv simptomatskog kovida izazvanog podvarijantom indijskog soja B.1.617.2. tri nedelje nakon prve doze, u poređenju sa 50 odsto protiv britanskog soja.

Komentari (0)

Magazin