Zdravlje

U Italiji prvi put dopušteno "medicinski pomognuto samoubistvo"

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2021

-

12:54

U Italiji prvi put dopušteno "medicinski pomognuto samoubistvo"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prvi put u Italiji pacijentu koji je pati od neizlečive bolesti je zakonski dopušteno takozvano "medicinski pomognuto samoubistvo", prenose italijanski mediji, koji slučaj ocenjuju kao istorijski.

Agencija Ansa donosi detalje da se radi o 43-godišnjem čoveku, čije ime se ne navodi, iz regije Marke koji je nakon saobraćajne nesreće pre 13 godina ostao trajno paralizovan, a u životu ga održavaju medicinski aparati.

Do sada su Italijani, koji su zbog neizlečive bolesti ili trajnog invaliditeta, želeli da na ovaj način okončaju život, putovali u Švajcarsku gde je "pomognuto samoubistvo" zakonski dozvoljeno.

U Italiji još ne postoji zakon koji dozvoljava "pomognuto samoubistvo", ali jedna sudska odluka u drugom slučaju, poznatom kao "Košoni", prema imenu disk džokeja koji je uz pratnju prijatelja završio život u jednog klinici u Švajcarskoj otvorila put i drugima koji to žele da urade u Italiji.

Ipak odluka ni u ovom istorijskom slučaju nije bila ni laka ni brza.

Nakon 13 meseci i konsultacija sa različitim lekarima utvrđeno je da je bolest neizlečiva, da pacijent trpi bolove i da je svesno doneo odluku o "medicinski pomognutom samoubistvu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin