Zdravlje

Vakcina Novavaks efikasna 90,4 odsto u borbi sa koronavirusom

Komentari

Autor: Euronews

14/06/2021

-

14:16

Vakcina Novavaks efikasna 90,4 odsto u borbi sa koronavirusom
Vakcina Novavaks efikasna 90,4 odsto u borbi sa koronavirusom - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Vakcina američke kompanije Novavaks efikasna je do 90,4 odsto u borbi sa virusom korona, a 100 odsto u sprečavanju teškog oblika bolesti.

Takođe, rezultati istraživanja, koje je obuhvatilo 30.000 ljudi, dalje pokazuju da je vakcina Novavaks efikasna 100 odsto u sprečavanju umerenog ili teškog oblika koronavirusa, piše Njujork tajms.

Međutim, uprkos ovim rezultatima, budućnost  Novavaks vakcine u SAD i dalje je neizvesna. Kompanija možda neće zatražiti hitno odobrenje Uprave za hranu i lekove do kraja septembra kako bi mogla da se koristi u Americi. 

Izvršni direktor ove kompanije Erik Stenli rekao je da će Novavaks svoje prvo odobrenje dobiti u nekoj drugoj zemlji, najverovatnije u Velikoj Britaniji, zemljama Evrospske unije, Indiji ili Južnoj Koreji.

Kako stručnjaci ističu, ova vakcina, zbog dobijanja dozvole, neće moći da doprinese u trenutnoj borbi sa epidemijom, ali smatraju da bi imala značajan uticaj kasnije, pre svega zbog svoje tehnologije koja je zasnovana na proteinima koji mogu da pojačaju zaštitu od virusa i kod ljudi koji prethodno bili zaraženi koronom ili su vakcinisani cepivom nekog drugog proizvođača.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin