Zdravlje

Aspartam se potencijalno povezuje sa rakom - koji proizvodi sadrže ovaj veštački zaslađivač

Komentari

Autor: Euronews

01/07/2023

-

13:36

Aspartam se potencijalno povezuje sa rakom - koji proizvodi sadrže ovaj veštački zaslađivač
Aspartam se potencijalno povezuje sa rakom - koji proizvodi sadrže ovaj veštački zaslađivač - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) trenutno ispituje da li je široko rasprostranjeni veštački zaslađivač aspartam povezan sa rakom.

Veštački zaslađivač, koji se koristi u hiljadama proizvoda širom sveta, sada je pod lupom stručnjaka za rak u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO).

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), telo SZO zaduženo za procenu kancerogenog potencijala supstanci, trenutno je u poslednjoj fazi istrage koja će utvrditi da li aspartam može povećati rizik od raka u populaciji.

IARC se priprema da sledećeg meseca objavi izveštaj u kojem će zaslađivač označiti kao "moguće kancerogen za ljude", izvestio je Rojters u četvrtak.

IARC ima samo dve ozbiljne klasifikacije, a to su "moguće kancerogeni za ljude" i "kancerogeni za ljude". Pušenje duvana i konzumiranje prerađenog mesa su navedeni kao "kancerogeni za ljude".

Prelazak na označavanje aspartama usledio je nakon upozorenja SZO u maju ove godine da veštački zaslađivači nisu pomoć pri mršavljenju i da ustvari mogu povećati rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i smrti.

Prošle godine, velika studija u Francuskoj je označila moguću vezu između veštačkih zaslađivača i povećanog rizika od raka. A nacionalne zdravstvene organizacije poput kanadske, već dugo upozoravaju da nulte ili niskokalorične zamene za šećere nisu ni neophodne ni korisne.

Međutim, prošlog meseca, SZO je naglasila da je upozorenje "uslovno" zbog raznolikosti učesnika u studijama koje su bile osnova za njene zaključke, kao i veoma složenih navika konzumiranja zaslađivača bez šećera.

Potencijalni rizici aspartama

Očekuje se da će bezbednosni pregled IARC-a ojačati postojeće dokaze, fokusirajući se posebno na aspartam, koji je kroz svoju višedecenijsku istoriju bio kontroverzan.

"IARC nije telo za bezbednost hrane", rekla je Frensis Hant-Vud, generalna sekretarka Međunarodnog udruženja za zaslađivače u izjavi.

"Aspartam je jedan od najtemeljnije istraženih sastojaka u istoriji, sa preko 90 agencija za bezbednost hrane širom sveta koje su ga proglasile bezbednim, uključujući i Evropsku agenciju za bezbednost hrane, koja je sprovela najobuhvatniju procenu bezbednosti aspartama do sada"

profimedia

 

Telo, čiji su članovi Mars Wrigley - vodeći svetski proizvođač čokolada, žvakaćih guma, mente i voćnih slatkiša, i Coca-Cola, saopštilo je da gaji "ozbiljnu zabrinutost u vezi sa izveštajem IARC-a, koji može obmanuti potrošače".

Aspartman je odobren za upotrebu od strane regulatornih vlasti u mnogim zemljama, uključujući SAD, Evropu i Kanadu, koje su takođe zaključile da je bezbedan za konzumaciju u okviru prihvatljivih granica dnevnog unosa.

Da li je bolje konzumirati šećere?

Stručnjaci su pak, brzo istakli da povezivanje aspartama sa rakom ne čini šećer poželjnom alternativom. Na primer, prekomerna konzumacija šećera takođe može doprineti gojaznosti koja je važan faktor rizika za rak.

Prošlog meseca, smernice SZO u kojima se savetuje da se ne koriste zaslađivači bez šećera za kontrolu težine izazvali su zabrinutost među medicinskim radnicima.

profimedia

 

Tom Sanders, profesor nutricionizma i dijetetike na Kraljevskom koledžu u Londonu, kritikovao je smernice zbog toga što ne uzimaju u obzir "stvarnu situaciju", posebno u oblasti dijetetike.

"Kada terate ljude da kontrološu svoju težinu, onda im kažete da smanje unos kalorija. To može pomoći samo ako oni koji piju jako zašećereno piće, pređu na piće na manje kalorijama ili piće bez kalorija", objasnio je on za Euronews Next.

Koji evropski proizvodi sadrže aspartam?

Aspartam se koristi od osamdesetih godina prošlog veka, a jedinjenje je prisutno u više od šest hiljada proizvoda širom sveta.

U EU i Velikoj Britaniji možete pronaći aspartam naveden na etiketama proizvoda ili alternativno pod njegovim E-brojem, E-951.

profimedia

 

U namirnicama je zastupljen zato što je oko 200 puta slađi od običnog šećera. Zbog njegove intenzivne slatkoće, potrebna je samo mala količina da bi se postigao željeni nivo slatkoće u hrani i pićima. Rezultat je manje kalorija u poređenju sa šećerom.

Najčešće se može naći u veštačkim zaslađivačima za kafu, dijetalnim bezalkoholnim pićima, žvakaćim gumama bez šećera, bombonama, pa čak i onim mentol, kao i u niskokaloričnim jogurtima i desertima.

 

Komentari (0)

Magazin