Zdravlje

Sedam stepeni u dijagnostici Alchajmerove bolesti: Demencija je bolest iz više faza, tvrde stručnjaci

Komentari

Autor: Tanjug

16/07/2023

-

18:58

Sedam stepeni u dijagnostici Alchajmerove bolesti: Demencija je bolest iz više faza, tvrde stručnjaci
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Stručnjaci za Alchajmerovu bolest predstavili su danas na konferenciji u Amsterdamu nove načine za dijagnostifikovanje pacijenata sa progresivnim poremećajem u radu mozga, što je najčešći tip demencije, usvajanjem sedmostepene skale ocenjivanja zasnovane na kognitivnim i biološkim promenama kod pacijenta. 

Nove smernice predstavljene su na konferenciji Alchajmerove asocijacije u Amsterdamu, a prihvaćen je numerički sistem za procenu progresije Alchajmerove bolesti sličan onom koji se koristi u dijagnozi raka, objavio je Rojters. 

U novim smernicama za lečenje demencije takođe je eliminisana upotreba izraza kao što su blagi, umereni i teški oblik bolesti. 

Zamena starih smernica za lečenje demencije koje su izdate 2018. godine podstaknuta je povećanom dostupnošću testova za otkrivanje ključnih proteina povezanih sa Alchajmerovom bolešću, kao što je beta amiloid u krvi, kao i novim tretmanima koji zahtevaju da se potvrde prethodne bolesti pre njihovog korišćenja. 

Prema novom dijagnostičkom pristupu, pacijenti bi dobijali ocenu od jedan do sedam na osnovu prisustva biomarkera bolesti i stepena kognitivnih promena.

Doktor Kliford Džek sa klinike Majo u Ročesteru u američkoj državi Minesota glavni je autor novih smernica čiju su izradu sponzorisali Alchajmerovo udruženje i Nacionalni institut za starenje, koji je deo Nacionalnog instituta za zdravlje vlade SAD.  

Alchajmerova bolest postepeno uništava pamćenje i proces razmišljanja, a karakterišu je i promene u mozgu što rezultira gubitkom neurona i njihovih veza.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin