Život

Kenija proglasila 13. novembar za novi državni praznik posvećen sadnji drveća

Komentari

Autor: Tanjug

07/11/2023

-

12:48

Kenija proglasila 13. novembar za novi državni praznik posvećen sadnji drveća
Kenija proglasila 13. novembar za novi državni praznik posvećen sadnji drveća - Copyright Unsplash/Kasturi Laxmi Mohit

veličina teksta

Aa Aa

Kenijska vlada saopštila je danas da će se 13. novembar u ovoj zemlji slaviti kao novi državni praznik posvećen sadnji drveća.

"Vlada je proglasila poseban praznik koji će biti obeležen u ponedeljak, 13. novembra 2023. godine, tokom koga se od javnosti širom zemlje očekuje da zasadi drveće i tako patriotski doprinese nacionalnim naporima da se naša zemlja spase od razornih efekata klimatskih promena", saopštio je ministar unutrašnjih poslova Kenije Kiture Kindiki na platformi X (Tviter).

 

 

Novi praznik je deo ambicioznog plana Vlade Kenije da zasadi 15 milijardi stabala do 2032. godine, prenosi AP.

Kenijsko ministarstvo za životnu sredinu, klimatske promene i šumarstvo saopštilo je da će obezbediti sadnice drveća za praznik koji, kako se navodi, predstavlja "dokaz posvećenosti Vlade Kenije obavezama vezanim za klimatske ciljeve".

Šume pokrivaju oko sedam odsto teritorije Kenije, a vlada ove zemlje je u tekućoj fiskalnoj godini izdvojila više od 80 miliona dolara da poveća pokrivenost na više od 10 odsto.

"Ovo je trenutak da Kenijci postanu solidarni u odbrani naše životne sredine. Svi se okupljamo u borbi protiv krize koju donose klimatske promene", rekla je ministarka životne sredine Kenije Soipan Tuja.

Program obnove nacionalnog pejzaža i ekosistema je prioritet za predsednika Kenije Vilijama Ruta koji je stupio na ovu funkciju u septembru 2022. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin